2024. május 18. - Erik, Alexandra

Világhíres magyar fotók Debrecenben

Öt világhírű magyar származású fotográfus - Brassai, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László és Munkácsi Márton - műveit bemutató kiállítás nyílt meg péntek este Debrecenben, a Kölcsey Központban.
2007. szeptember 7. péntek 21:03 - Hírextra
A (M)érték - Világhírű magyar fotográfusok című kiállítást a Magyar Fotóművészek Szövetsége megalapításának 50. évfordulója alkalmából eredetileg tavaly szervezte meg, s elsőként a budapesti Ernst Múzeumban volt látható.

A magyar és egyetemes fotográfia ezen öt meghatározó alakjának képeit még soha nem láthatta a mostanihoz hasonló csoportos kiállításon a közönség - hangzott el a megnyitón.

A bemutató az öt alkotó művészeti fejlődése mellett sajátos keresztmetszetét adja a XX. század történelmének. A tárlat

különlegessége, hogy az öt fotós párhuzamos életútját 1912 és 1976 között egy lineáris tengelyre fűzi fel. A bemutató úgy követi végig az alkotók pályáját, hogy időben, térben összekapcsolható műveiket, a velük megtörtént eseményeket kronologikus rendben, folyamatukban, mégis elkülönítetten jeleníti meg.

André Kertész Franciaországban és Amerikában lett világhírű alkotó, míg a Brassaiként ismertté vált Halász Gyula a párizsi éjszakából merített ihletet. A háborús riportfotóival kitűnt Robert Capa egyebek mellett a spanyol polgárháborúban, a második világháború harcterein és az indokínai háborúban készítette haditudósításait, Moholy-Nagy László pedig Németországban a Bauhaus egyik legmeghatározóbb alakjává vált. Munkácsi Márton (Martin Munkácsi) szintén Németországban, sportriporterként dolgozott, illetve az Egyesült Államokban teremtette meg a modern divatfotózás alapjait.

Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója elmondta: múzeumuk 420-430 alkotást őriz az öt világhírű magyar fotográfustól és ezek közül 150-et láthat a közönség a debreceni Kölcsey Központban október 9-ig nyitva tartó kiállításon.

A tárlatot kedvezményes áron nézhetik meg a szomszédos MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban látható Az igazi da Vinci című kiállítás látogatói - jelezte Siklósi Csaba, a helyi Főnix Rendezvényszervező Kht. programigazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását