2024. május 5. - Györgyi

Fotódíjakat adtak át

Hajdú József kapta a Változó Európa című építőművészeti fotópályázat nagydíját, további négy alkotó pedig különdíjban részesült - az elismeréseket csütörtökön adták át Budapesten. Az öt országból érkezett csaknem ezer alkotás legjobbjait a Kulturális Örök
2007. október 18. csütörtök 23:37 - Hírextra
A zsűri azokat a fotókat díjazta, amelyek az építészeti vonalakat, formákat, ritmusokat, színeket korrekt kompozícióban, ugyanakkor az épület jellegének megfelelő lélekkel ábrázolják - mondta a versengés eredményhirdetésén Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke.
Az Épített környezet - értékvédelem alcímű nemzetközi pályázatra az Európai Unióhoz csatlakozott, volt szocialista országokban épült új, illetve figyelemre méltóan helyreállított régi épületek fotóit várták - közölte a szervezet elnöke.

Szamódy Zsolt az MTI-nek elmondta: az elmúlt 15-20 évben születtek meg azok az épületek, amelyek alapot teremtettek egy ilyen pályázat meghirdetéséhez.

Hozzátette, hogy a beérkezett művek az építészeti fotográfia klasszikus világát idézik, nem érezhető rajtuk az általános fotóművészetre jellemző új, elvont szemléletű vonulat, amely egyébként az épületbemutatásra nem is alkalmas.

Az építőművészeti fotózás nehézségét a szövetség elnöke abban jelölte meg: az alkotóknak saját elképzeléseiket úgy kell megvalósítaniuk, hogy megfeleljenek az építészeti elvárásoknak is. A fotók modelljei már önmagukban műalkotások, és ezeket kell precíz kompozícióban úgy ábrázolni, hogy közben az épületek saját, valódi arcát is bemutassák - emelte ki.

Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke a pályázat jelenőségét abban látja, hogy az egy másik művészeti ágon keresztül láttatja az építészetet. Az építőművészeti fotózás közlése szerint azért is fontos, mert az épületek a képek által jutnak el a szélesebb közönséghez.
Az amatőr és profi fotósok számára egyaránt meghirdetett, pénzdíjas pályázat nagydíját Hajdú József kapta, aki sorozataiban egyebek mellett a Gresham Palotát, a Gozsdu-udvart és a szentendrei evangélikus templomot örökítette meg.

Különdíjat négy alkotónak ítéltek oda. Dobos Sándor a Művészetek Palotája, a győri zsinagóga és új budapesti irodaházak fotóiért kapott elismerést, Batár Zsoltot a Belvárosi Színház, a Kopaszi-gát és a Callas Kávéház képeiért díjazták. Opitz Tomas tallini épületek és a fertődi Eszteházy-kastély, míg Sebestyén József romániai templomok ábrázolásával nyerte el az elismerést.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását