2024. április 25. - Márk

Magyar filmesek mennek Amerikába

Az amerikai produkciók Magyarországra csábításának feladatával létrehozott Magyar Filmbizottság Los Angeles-i képviselete fogadást rendezett szerda este magyar és amerikai filmszakemberek részvételével.
2009. április 16. csütörtök 07:21 - HírExtra
A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) égisze alatt működő, 1999-ben létrehozott Magyar Filmbizottság képviselete az MMKA és az ITD Hungary támogatásával tartotta meg SAVE IN HUNGARY című fogadását a filmes helyszínek világkiállítására Los Angelesbe érkezett magyar és amerikai szakemberek számára. A Santa Monica Convention Centerben a hét második felében rendezik meg a Locations Trade Show-t.

Tóth Erzsébet, az MMKA főtitkára az MTI-nek elmondta: a magyar filmipari szolgáltatások megítélése nagyon jó Hollywoodban - ezt jelzi, milyen fontos személyiségek tartották fontosnak, hogy eljöjjenek a rendezvényre -, és szeretnék a magyar filmipar iránti bizalmat megerősíteni.

Mint mondta, céljuk az, hogy megerősítsék a magyar filmtörvény nyújtotta lehetőségeket, felvonultassák a filmipar referenciáit és bemutassák az infrastruktúrát, amely már nagyon erős; az Astra, a Korda, a Mafilm és a Stern filmstúdió is várja a produkciókat.
"Ez egy bizalmi iparág, ezért nagyon fontos, hogy a magyar szakma képviselői, a producerek újra és újra személyesen találkozzanak a megrendelőkkel" - hangsúlyozta.

Tapasztalata szerint az amerikai filmesek nagyon szeretik Budapestet, úgy érzik, a magyar filmszakma valami pluszt tud hozzátenni a szolgáltatásokhoz, a lelkesedést, az odafigyelést, a humort.

Návai Anikó, a Magyar Filmbizottság Los Angeles-i megbízottja arról beszélt az MTI-nek: őt is meglepte, milyen hihetetlen, szinte túlméretezett érdeklődés van Magyarország iránt. Ennek szerinte a magyar filmszakma hitelessége az alapja, amelyhez fogható hitelesség ma semmilyen más vonatkozásban nem érzékelhető Magyarországgal kapcsolatban. Mint fogalmazott, "az amerikai sajtóban sorra jelennek meg a cikkek a szétrombolódott imidzsünk miatt", ám ez egy bizalmi alapon működő üzletág, amelyben a személyes bizalom szavatolja, hogy "a háttérország rendben van".

Mint rámutatott, "a magyarországi politikai és gazdasági válság - hiába van filmtörvényünk és infrastruktúránk - bizonytalanná teszi az itteniek számára a helyzetet Magyarországon, tehát a bizalmi faktor hiányában a produkciók nem érkeznének hozzánk".

A magyar filmtörvény, a minden igényt kielégítő magyar filmes infrastruktúra és a magyar bérmunka-gyártók kiváló teljesítményének köszönhetően a fogadáson megjelent az ABC, az NBC, az HBO, a Fox és a Showtime TV csatorna, továbbá a nagy stúdiók közül a Focus Features, a Universal, a Walt Disney, a Miramax, a Twentieth Century Fox, a Warner Bros. és a Paramount Pictures számos, gyártással foglalkozó vezető képviselője - tájékoztatta a Magyar Filmbizottság az MTI-t.

A független gyártók közül képviseltette magát a Weinstein Company, a Scott Rudin Company és az Atlas Entertainment (amely januárban fejezte be Budapesten a Nicolas Cage főszereplésével készült Season of the Witch című filmet). Ugyancsak jelen volt a George Clooney tulajdonában lévő Smoke House Pictures, a Pierce Brosnan által tulajdonolt Irish Dream Time, valamint a Graham King Films (amely az Aviátort és a New York bandáit gyártotta, s jelenleg forgatja Johnny Depp főszereplésével a Rum Diaries-t) és a Steven Spielberg tulajdonában lévő Dreamworks Features.

A magyar filmszakmát Tóth Erzsébet, az MMKA főtitkára, Váradi Gábor (Eurofilm), Kálomista Gábor (Megafilm), Sánta György (Megafilm Service), Kurucz Hanga (Filmteam), Szabados Róbert (Stern Stúdió) és Návai Anikó, a Magyar Filmbizottság megbízottja képviselte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását