2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Egy táncos díva arcképe

Egy táncos díva arcképe címmel a 80 éve született Lakatos Gabriella balettművész emlékére nyílt kiállítás csütörtökön Budapesten, a Magyar Állami Operaház épületében.
2007. október 18. csütörtök 21:24 - Hírextra

A dalszínház Vörös Szalonjában látható anyagok - fényképek, dokumentumok - túlnyomórészt az 1989-ben elhunyt művész személyes hagyatékából származnak.

A páratlan kortörténeti relikviákat tartalmazó, gazdag kollekció évekkel Lakatos Gabriella halála után került a kiállítást rendező Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) birtokába.

A táncművész az idén, október 18-án lett volna 80 éves. Az évforduló alkalmából rendezett kiállítást két egykori pályatársa nyitotta meg: Orosz Adél és Ősi János.

"Egyetlen adottságom volt csak a tánchoz: forogni tudtam" - idézték a megnyitón Lakatos Gabriellát egyik filmportréja segítségével. Keveházi Gábor balettigazgató kiemelte: százévente születik egy ilyen rendkívüli egyéniség, emlékét őrizni kell.

Lakatos Gabriella ötéves korában Róna bácsi (Róna Viktor balettművész édesapja) és Lakner Artúr növendéke volt, a korabeli színlapok Lakatos Ellykét "csodababaként" emlegették.

A budapesti operaház balettiskolájában a legendás mester, Nádasi Ferenc növendéke volt, 1943-tól pedig a dalszínház tagja. Pályája első húsz esztendejében eltáncolta az akkori balett-repertoár szinte minden főszerepét.

Ő volt 1945-ben, A csodálatos mandarin Harangozó Gyula-féle első, "szelídített" előadásában a Lány, ugyanebben a szerepben 1956-ban, a második, korszakos jelentőségű változatban vált halhatatlanná.

1957-re, 30 éves korára Kossuth-díjas, országos hírű művész lett. 1966-ban megkapta az érdemes művész címet, 1971-ben pedig a kiváló művész elismerést.

"Lakatos Gabriellát 1973-ban nyugdíjba küldték (...). Élete utolsó másfél évtizedében énekesnőként vált közismertté" - írta összegzésében az OSZMI. Mint felidézte, a művész az 1980-as években két alkalommal még visszatért a táncszínpadra: Markó Iván koreográfiájában, Az igazság pillanatában, illetve Novák Ferenc Magyar Elektrájában lépett közönség elé.

A kiállítás november 13-ig tekinthető meg a Magyar Állami Operaházban, majd november 16-tól 2008. január 16-ig az OSZMI Körtermében lesz látható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását