2024. április 29. - Péter

Csak a cognaci borpárlat konyak

Csak a franciaországi Cognac megye champagne-i régióiban termett szőlőből erjesztett ital viselheti hivatalosan a cognac nevet - hangsúlyozta az MTI munkatársának Patrick Mariuz konyakszakértő a szerda délután rendezett tájékoztatón.
2007. október 18. csütörtök 09:14 - Hírextra
A konyak egy olyan borpárlat, amely csak az említett tájon - pontosabban Cognac megye szívében - termett szőlőből készül, de más kritériumoknak is meg kell felelnie: csak bizonyos szőlőfajtát használhatnak hozzá, kétszeresen kell lepárolni meghatározott méretű és formájú üstökben, bizonyos francia tölgyből készített hordókban és az érlelési folyamatnak legalább két évig kell tartania - árulta el a termelés titkait Patrick Mariuz, a Rémy Martin márkanagykövete.

A V.S. azaz Very Special a legfiatalabb, a V.S.O.P azaz Very Superior Old Pale legalább négyéves. A legnemesebb az X. O. - ami az Extra Old szavak rövidítése -, amely legalább 6 éves ital. Az igazi ínyencek luxusmárkája a Rémy Martin Louis XIII., amely több mint 1200 különböző fajtájú és korú konyakból áll, kristályban, sorszámozva hozzák forgalomba és vásárlóit név szerint számon tartják.
A konyakot manapság - amint azt az MTI munkatársa megtudta - keverik is. A gyömbérrel vagy tonikkal és jégkockával készített long drink főleg a fiatalok körében népszerű a francia bárokban.

A konyakhoz - attól függően, hány éves - bizonyos fogásokat ajánlanak. Minél karakteresebb, idősebb az ital, annál töményebb, erőteljesen fűszerezett étkek illenek hozzá - derült ki a szerdai eseményen.
A V.S-hez mandulás kalapra ültetett fürjpástétom dukált kandírozott mandarinnal, csöppnyi balzsamecet-csíkokkal, a V.S.O.P-hez kacsamell szeletek rókagombával, kávés fánkkal és belga endíviasalátával, míg a különleges X.O.-hoz fenyőolajos quiche-pitében kínált libamáj, amelyet feketetea esszencia tett igazán emlékezetessé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását