2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ne rongáljuk a sajt ízét mással

Ahány ország, annyiféle sajtfogyasztási szokás: a franciák szerint bűn reggelire sajtot enni, mintahogyan nem szabad elrontani az ízét zöldségekkel, gyümölcsökkel, dióval, különösen pedig ecetes salátákkal nem - véli a francia sajtnagyhatalom egyik leghír
2007. április 23. hétfő 20:40 - Hírextra
A sajt élő, érzékeny anyag: nem szabad mellé zöldséget, gyümölcsöt, netán magos, rozsos kenyeret enni, különösen nem meleg tósztkenyeret. A friss, ropogós, semleges ízű fehér bagett az igazi - mondta Poulard mester. A magyarokkal ellentétben a franciák soha nem esznek sajtot reggelire, ám késő délelőtt, korai zónaidőben egy kis sajt kenyérrel, egy pohár borral már megengedett.

Tipikus francia fogyasztási mód, amikor desszert előtt eszegetnek sajtot a vendégek. Nem túl nehéz-e egy menüsor után még sajtot kérni - nem beszélve arról, hogy azután következik majd a desszert? A francia gasztronómus-sajtmester az MTI munkatársának azt válaszolta, hogy szerinte elég vacsorára egy leves vagy saláta és sajt. Általában túl sokat esznek ma a jóléti államokban az emberek - tette hozzá. A desszertet megelőző sajt persze általában csak egy-két falatka ínyencség, amelyet mindig többféléből szeletelnek, egy speciális sajtvágó késsel egy kis tányérkára.

A sajt mellé a testes vörös bor helyett jobb a száraz fehér könnyű bor, főleg a pikáns kecske- és juhsajtokhoz, amelyek önmagukban is nagyon karakteresek. A Le Meridien szállodába százféle illatozó sajtkülönlegesség társaságban érkezett Gerard Poulard, csupa olyan, rangos francia kistermelőtől származó kerek, piramis, kalács, henger, pogácsa, netán lepényformájú sajttal, amelyek még a szakkereskedésekben sem kaphatók Magyarországon.

A szállodában még április 29-ig tartanak sajtkóstolókat. A sajtot soha nem szabad meghámozni, legfeljebb lekapargatni a héját, ha nagyon muszáj, mert a külső héja is jótékony hatással van az ember immunrendszerére és gyomor is hálás érte - állítja a francia gasztronómia utazó nagykövete. Az igazi sajtrajongók - számuk több millióra tehető világszerte - a címkét is elteszik, hogy később ismét rábukkanjanak a ritkán fellehető zsákmányra. Nem kevesen pedig gyűjtik is ezeket az egyedi formatervezésű kis műészi remekeket. Mint az MTI munkatársának elárulta a francia gasztronómus, nemcsak hazája tejtermékeiért rajong. Ahány országba meghívják, mindenütt megkóstolja a helyi sajtokat. Magyarországról a Balaton felvidéken készülteket említette elsősorban, amelyekhez szerinte kitűnően illenek a tokaji borok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását