2024. május 17. - Paszkál

Ötezeren a Bányában

Egy hónap alatt ötezren nézték meg az Ötven év ötven tárgy című kiállítást a soproni Központi Bányászati Múzeumban - mondta Bircher Erzsébet igazgató szerdán az MTI-nek.
2007. október 17. szerda 14:43 - Hírextra

A tárlat szeptember közepén nyílt meg, a közgyűjtemény fennállásának fél évszázados jubileuma alkalmából. A bemutatott értékeket a hazai közgyűjtemények kölcsönözték saját kollekciójukból a tárlat idejére. Ezzel tulajdonképpen megajándékozták a bányászati múzeum közönségét - mutatott rá az igazgató.

A kiállításon a látogatók elé tárnak több száz éves mérőműszereket az olajipari, a néprajzi és a műszaki múzeum gyűjteményéből. Az Iparművészeti Múzeum jóvoltából a beszercebányai bányászat XVIII. századi, páratlan ötvösemlékeiből, az úgynevezett úrvölgyi edényekből is különleges válogatást láthatnak a bányászat iránt érdeklődők.

Ritkaságnak számítanak a bemutatott türelemüvegek és az ötvöstárgyak. Ez utóbbiakat a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönözte Sopronnak.

A tárgyi emlékeket képzőművészeti alkotások egészítik ki. Ezek közül a legismertebb Csontváry Kosztka Tivadar Selmecbánya című festménye. Egy magángyűjtő jóvoltából Mácsai István: Kincsesi majálisának viszonylag kisméretű változatát is megtekinthetik a tárlatlátogatók.

Noha időszaki kiállításról van szó, a diákok számára ingyenes belépést biztosítunk, mert fontosnak tartjuk, hogy a fiatal generáció betekintést kapjon a bányászat történetébe - tette hozzá az igazgató.
A január közepéig látogatható tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és szakmai vállalkozások segítségével jött létre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását