2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány kész egyeztetni

Az elmúlt hetek pengeváltásai után Lisszabonban tárgyalóasztalhoz ülhet az Unió informális csúcstalálkozóján a magyar és a szlovák kormányfő. A budapesti Miniszterelnöki Hivatal közleménye kiemeli: Gyurcsány Ferenc kész egyeztetni Robert Ficóval.
2007. október 17. szerda 21:24 - Hírextra
Ha a szlovák miniszterelnök valóban kész gesztust tenni, hogy a feszült viszony enyhüljön, akkor a két nap alatt lehetőség van az eszmecserére- hangsúlyozza a közlemény. A dokumentum szerint ha mégsem jönne létre a találkozó, akkor december 10-én, a Visegrádi országok kormányfőinek csehországi találkozóján ismét alkalom nyílik a tárgyalásokra.

Budapest és Pozsony viszonya azután lett hűvös, hogy a szlovák parlament határozatban erősítette meg a Benes-dekrétumokat. A második világháború után kiadott törvények alapján fosztották meg állampolgári jogaiktól és tulajdonuktól a csehszlovákiai magyarokat.

Az Európai Unió (EU) állam- és kormányfőinek kétnapos informális csúcstalálkozójának legfontosabb napirendi pontja az EU reformszerződésének elfogadása lesz. A dokumentum hivatott egyszerűsíteni a közösség döntéshozatali rendszerét és átláthatóbbá tenni az Unió működését.

Az előzetes információk szerint a tagállamok vezetői aláírják a reformszerződést, nem kell attól tartani, hogy valaki megmakacsolná magát, és nemet mondana a dokumentumra. Igaz, több vitás pont még van a szöveggel kapcsolatban mint amilyen az Európai Bíróság főtanácsnoki számának növelése is.

Magyar szempontból a szerződésbe minden fontos elem bekerült: a kisebbségi jogok, az Alapjogi Charta illetve bekerül az is a szövegbe, hogy minden tagállam egyenlő. Ennek akkor lesz jelentősége, amikor nem minden ország küld biztost az Európai Bizottságba. Korábban volt olyan javaslat, hogy a nagy tagállamoknak, mint amilyen például Németország, Franciaország vagy Nagy- Britannia, állandó helyük legyen a testületben. Az egyenlőség hangsúlyozása viszont azt jelenti: nem feltétlen kell a nagyoknak helyet biztosítani a Bizottságban.

A kétnapos konferencián a politikusok a Lisszaboni stratégiáról, az EU klíma- és energiapolitikájáról, valamint az euró és az Unió pénzügyi stabilitásáról is egyeztetnek.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását