2024. április 28. - Valéria

Folytatódik az egyeztetés a tandíjról

A HÖOK alternatív tandíjjavaslatának vannak elfogadható elemei, jelen formájában azonban nem szolgálja a minőségi felsőoktatás érdekeit, és nem veszi figyelembe a szociális szempontokat - jelentette ki Manherz Károly szerdán Szegeden.
2007. október 17. szerda 19:11 - Hírextra

"A HÖOK javaslatának több olyan eleme is van, amellyel egyetért az oktatási tárca, ez jó alapot szolgáltat a tárgyalások folytatására" - mondta a szakállamtitkár a Felsőoktatási Reform Túra szegedi állomásán.

Közös a HÖOK és a minisztérium álláspontjában, hogy a képzési hozzájárulásra szükség van, a hallgatóknak valamilyen formában részt kell vállalniuk az oktatásuk költségéből, a tandíjnak differenciáltnak kell lennie, s minőségfejlesztő, ösztönző hatást kell kifejtenie - tudatta a politikus.
Manherz Károly "büntető normatívának" nevezte a hallgatói önkormányzatok alternatív tandíjkoncepcióját, amely alapján a diákok a felvett, de nem teljesített kreditek után fizetnék meg a hallgatói normatíva 3-5, mesterképzés esetén pedig 4-6 százalékát.

A szakállamtitkár szerint ez a "felsőoktatástól idegen" megoldás arra ösztönözné a diákokat, hogy ne vegyenek föl annyi tanegységet. Hozzátette: az alternatív javaslat nem veszi figyelembe a diákok szociális helyzetét sem.

A már benyújtott törvénymódosítási javaslat ezzel szemben biztosítaná, hogy az államilag finanszírozott képzésen tanuló diákok legjobb 15 százaléka tandíjmentességet kapjon - hangsúlyozta a politikus.

Manherz Károly a folytatódó egyeztetéseken lehetőséget lát arra, hogy a HÖOK a nem teljesített kreditekkel kapcsolatos javaslatát is beépítsék a fejlesztési hozzájárulás rendszerébe.

Pukánszky Béla, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, a felsőoktatási intézményeknek szüksége van többletbevételekre, a rendszer egyre inkább piaci alapúvá válik, s jó lenne, ha erősödne a hallgatók megrendelői szemlélete.

Török Márk, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke szerint a tandíj bevezetése nem oldja meg a felsőoktatás problémáit, és elfogadhatatlan, hogy azért maradnak ki diákok az egyetemekről, mert nem tudják megfizetni azt.

A fórumon megjelent hallgatók többsége - így a pódiumbeszélgetésen résztvevő EHÖK-elnök is - fehér színű, "Tandíj 2007 - A tandíj súlyosan károsítja ön és környezete tanulmányait" feliratú pólót viselt, melyet már a kora őszi demonstrációkon is hordtak a diákok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását