2024. május 2. - Zsigmond

Egyetértő magyarok

Egyetértés van a magyar politikai erők között az uniós reformszerződés támogatásáról - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kedden, az EU nagybizottsági ülést követően.
2007. október 17. szerda 06:33 - Hírextra

Valamennyi frakció, bizottsági elnök kifejezte: számunkra fontos, hogy a tagállamok egyetértésre jussanak a reformszerződés kérdésében. Egyöntetűen támogattuk, hogy a kialakult szöveget Magyarországnak el kell fogadnia, kompromisszumkésznek kell lennünk - fogalmazott Szili Katalin a találkozó után az MTI-nek.

A házelnök hangsúlyozta: Magyarország elfogadja a megfogalmazott szöveget, örömteli, hogy a kisebbségek kérdése bekerült a szövegbe, és erősödhet a nemzeti parlamentek szerepe is.

Valószínűleg Nagy-Britannia és Lengyelország is kompromisszumkész lesz a találkozón - tette hozzá a házelnök.

Göncz Kinga külügyminiszter a távirati irodának hangsúlyozta: létre fog jönni a megállapodás a hétvégi informális csúcson, a felmerült kérdéseket el lehet rendezni. A sajtóhírekkel ellentétben nem merült fel, hogy elhalasszák a megállapodást az előrehozott lengyel választások miatt - mondta az MTI kérdésére a külügyminiszter.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője a nagybizottsági ülés után elmondta: pártja is támogatja a reformszerződés elfogadását. A politikus elmondta: Magyarországnak kezdeményeznie kellene, hogy a reformszerződés kisebbségekről szóló részéhez csatolva legyen egy értelmező nyilatkozat.

A reformszerződés tartalmában júniusban állapodtak meg a tagállamok, és az unió soros, portugál elnökségének reményei szerint az október 18-19-i lisszaboni EU-csúcsértekezleten el is lehet majd fogadni a dokumentumot. A szakértői szintű szövegezési munkák során felmerült értelmezési vitákat politikai szinten kell addig elsimítani.

Egyelőre nem világos, miként szerepeltetik majd a reformszerződésben az alapjogok chartáját, amellyel kapcsolatban a briteknek fenntartásaik vannak. Azt sem tudni, a lengyel kormány enged-e azon követeléséből, hogy ne csak a függelékben, hanem fajsúlyosabb helyen utaljanak egyes közös határozatok kisebbség általi megvétózásának lehetőségére.

Lengyelországban a lisszaboni csúcs után néhány nappal tartanak parlamenti választásokat, és egyes uniós tisztségviselők szerint félő, hogy a lengyelek ezért kevésbé lesznek rugalmasak.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását