2024. április 28. - Valéria

Kalandos kották

A nagytekintélyű New York-i zeneoktatási központ, a Juilliard School számára adták át Arthur Rubinstein leszármazottai azokat a kottákat, amelyeket a nácik 1940-ben a zongoraművész párizsi lakásából raboltak, majd a németektől a II. világháború végén a sz
2007. október 17. szerda 06:38 - Hírextra

Arthur Rubinstein családjának 2006 májusában juttatta vissza a kottákat és partitúrákat a New York-i német főkonzul. A Juilliard számára hétfőn átadott művek között voltak olyanok, amelyeket egyenesen Arthur Rubinstein számára komponáltak, mint például Heitor Villa-Lobos brazil zeneszerző Rudepoema című alkotása, vagy a francia Germaine Tailleferre darabjai.

A zeneiskola közleménye szerint összesen 71 kottáról, partitúráról és egyéb dokumentumról van szó, ezeket adta át a német főkonzul a zongoraművész négy gyermekének - ezentúl a Juilliard gondozza majd az értékes anyagot.

Amikor a nácik 1940-ben elfoglalták Párizst, a lengyel zsidó származású zongorista lakásában talált kottákat, partitúrákat Berlinbe küldték. Amikor viszont a Vörös hadsereg Berlint foglalta el, elkobozta a gyűjteményt, ám Moszkvából az ötvenes években visszaküldték a kommunista Német Demokratikus Köztársaságba, és ott is maradt mindaddig, amíg a család 2006-ban vissza nem kapta a New York-i német főkonzul kezéből.

A Juilliard közleménye szerint feltételezhető, hogy az 1982-ben Párizsban elhunyt művész gyűjteményének egyes darabjai ma is Oroszországban találhatók. "Visszaszolgáltatásuk azonban kevéssé valószínű, mivel az orosz parlament egyik határozata szerint a háború idején szerzett ilyesfajta tulajdon orosznak tekintendő" - olvasható a Juilliard tájékoztatásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását