2024. április 29. - Péter

Csillag István a több-biztosítós egészségügyi rendszerről

A több-biztosítós egészségügyi rendszer azért került a viták középpontjába, mert a politikusoknak nem érdekük, hogy a biztosítók megjelenésével világossá váljon, mi mennyibe kerül - mondta Csillag István.
2007. október 17. szerda 07:25 - Hírextra

Csillag István a Liberális Szabadegyetem előadása előtt tartott sajtótájékoztatón azzal érvelt: a választók számára meggyőző eszköz, hogy nyitnak egy új kórházat, vagy egy új osztályt, és most nincs kérdés arról, hogy ez mennyibe kerül.

"Egy politikust ebben a pillanatban az a siker rehabilitál vagy emel fel, hogy van egy új kórház. Ha van mögötte egy biztosító, aki megkérdezi, hogy ez mennyibe kerül, fenn tudom-e tartani, hány műtétet fognak ott egy évben elvégezni, abban a pillanatban lehull a lepel, hogy hogyan döntenek a mi pénzünkről" - fogalmazott.

Csillag István kifejtette: alapvetően minden változás először ellenszenvet szül. Az egészségügyi reformot ahhoz hasonlította, hogy 30 évvel ezelőtt, ha a gépkocsit szervízbe kellett vinni, jóban kellett lenni a munkafelvevővel és a szerelővel, hogy meg is javítsák, és ne lopják ki az alkatrészeket, és ezért borravalót kellett adni.

Az esetek döntő többségében ma már nem kell jóban lenni, hanem elmegyünk egy másik szervízbe. Az egészségügyben ugyanennek az állapotnak az eléréséről beszélünk - tette hozzá.

Kitért rá: mivel a befizetendő pénz, vagyis a járulékrendszer éppúgy nem fog változni a biztosítók megjelenésével, mint az országgyűlés által meghatározott ellátási csomag, ha több biztosító dolgozik az egészségügyben, az nem szól másról, mint hogy kiválasztódjék, ki dolgozik jobban ugyanazért a pénzért.

A több-biztosítós rendszerben a társaságok azért versenyeznek, hogyan tudnak a betegekért, biztosítottakért jobb ellátást szervezni, ugyanakkor kényszeríteni arra, hogy egészségesebben éljenek - tette hozzá.

Csillag István kifejtette, hogy a betegek kiszolgáltatott helyzete csökken az új rendszerrel, példaként említve, hogy egész Európában Magyarország az egyetlen ország, ahol nem nyilvánosak az orvosok beavatkozásaira, azok eredményességére vagy eredménytelenségére vonatkozó adatok.

A Magyar Exporthitel Biztosító elnöke úgy összegzett: a telefontársaságoktól az autójavítókig mindenre igaz, ahol többen vannak, ott meg lehet köztük találni a jót.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását