2024. május 3. - Tímea, Irma

Bemutatták a Mátyás Gradualét

Bemutatták a Mátyás Graduale, Mátyás király könyvtárának legdíszesebb egyházi énekeskönyve alapján készült albumot szerdán Budapesten, az eredeti kiadványt őrző Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).
2007. október 17. szerda 16:59 - Hírextra

Dippold Péter, az intézmény főigazgató-helyettese a különleges kiadványt méltatva elmondta, hogy a szimbolikus jelentőségű kötetből készült albumot soha nem látott módon és szemlélettel, egyedülálló technikával, illetve tudományos pontossággal készítették el.

A XV. században készült miséskönyv 47 színes iniciáléját közlő, csaknem negyven centiméter magas, kétszáz oldalas kiadvány a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg.

Kocsis András Sándor, a kiadó vezetője igazi hungarikumnak nevezte a Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából megjelentetett művet, amely első bemutatóján, a Frankfurti Könyvvásáron komoly elismerést aratott, a rendkívüli kiadványokkal foglalkozó spanyol és olasz kiadók is érdeklődtek iránta.

Az egyházi eseményekhez kapcsolódó iniciálék értelmezését, illetve a mű keletkezéstörténetét tartalmazó album képeit Hapák József fotográfus készítette.

A kiadóvezető a művészt méltatva hangsúlyozta, hogy az eredeti méretben közölt iniciálék "párját ritkító részleteit" feltáró nagyítások kultúra-, kor- és öltözködéstörténeti áttekintést is adnak, de az is látszik, hogy minden egyes, néhány centiméteres nagyságban látható szereplő arca más kifejezést mutat.

A nagyszombattól a pünkösd utáni 24. vasárnapig terjedő időszakhoz tartozó misék görög és latin nyelvű énekeihez kapcsolódó értelmezéseket Soltész Zoltánné 1980-as írása nyomán Földesi Ferenc, az OSZK kézirattárának vezetője jegyzi.

Kocsis András Sándor jelezte, hogy a 2008-as Reneszánsz év alkalmából megjelentetett kötetet jövő márciusban újabb kiadvány követi, amely a OSZK-ban őrzött corvinák legszebb lapjait tartalmazza majd.

A kiadványnak az is különlegessége, hogy CD-melléklet jár hozzá; az 53 perces felvételen a pannonhalmi szerzetesi iskola kórusa, valamint a Szent Márton kamarakórus előadásában a Mátyás Gradualéban lejegyzett gregorián énekek hallhatók.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Reneszánsz év nyitányaként aposztrofálta a mű megjelenését.
"A zsoltárok üzenete révén valami olyanról beszél ez a kódex, ami elillant életünkből. Az ilyen kiadásokban egy kicsit az elvesztett paradicsomot keressük" - mondta.
Hozzátette: "a kiadvány ablaknyitás késő középkori múltunkra, arra a korra, amikor még európaiságunk és magyarságunk, és amin az egész nyugodott, keresztény hitünk egy vonalba mutatott".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását