2024. április 27. - Zita

A vár napja Egerben

"Az egri vár erős, de ott a szolnoki példa, hogy a falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében" - Dobó Istvánnak ezeket, az Egri Csillagokból idézett szavait gépelte le Gárdonyi Géza írógépén az Egri vár napja alkalmából szerdán Habis László, a vá
2007. október 17. szerda 12:26 - Hírextra

Az ünnepségre 2002. óta, immár hatodik alkalommal, minden évben október 17-én kerül sor. Ugyanis, a hagyományok szerint 1552-ben ezen a napon kezdték meg az elvonulást a török hadak a vár alól az egy hónapon át tartó sikertelen ostromot követően.

A hősies helytállás 450. évfordulós ünnepségei óta évről évre, látványos hagyományőrző fesztivál keretében emlékezik meg a várvédőkről a város közössége.

Ez alkalommal, a program keretében az Egri csillagokban megörökített csatajeleneteket elevenítettek meg az Egri Vitézlő Oskola harcosai sumeni bolgár hagyományőrzők közreműködésével.

A többi között sor került viselet- és fegyverbemutatóra és halhatta a közönség Tinódi Lantos Sebestyén Egri Históriának Summája című szerzeményét is Csergő Herczeg László lantművész előadásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását