2024. április 24. - György

Sztárszereplők a Müpában

Két lemondás fenyegette a Művészetek Palotája Puccini-sorozatának szombati előadását, végül azonban két sztárt sikerült megnyerni a Bohémélethez: Rodolf szerepét Alfred Kim koreai tenor énekli és Nicola Luisotti vezényli az előadást, amelyben Mimi szerep
2008. május 6. kedd 21:59 - Hírextra

A váratlanul jött operaházi elfoglaltságai miatt visszalépő Kovács János helyett Nicola Luisotti vezényel, aki a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarának két hangversenyére érkezett Budapestre, de egészen az előadásig marad és részt vesz a próbákon - tette hozzá a rendező.

Nicola Luisotti Verdi- és Puccini-operákkal indult el nemzetközi pályáján a londoni és bécsi dalszínházakban. Március végén az ő vezényletével újították föl a New York-i Metropolitan Operában Puccini Bohéméletét, Franco Zeffirelli rendezését. Luisottit szemelték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatói posztjára, vendégkarmesterként Párizstól Tokióig szívesen látott vendég több kontinensen.

A megbetegedett olasz énekes, Massimiliano Pisapia helyett Alfred Kim lép színpadra, aki már több ízben vendégszerepelt Magyarországon, adott koncertet Miskolcon, a nemzetközi operafesztiválon és 2007 őszén Manricót énekelte a Művészetek Palotájában.

A női főszerepet alakító bolgár szoprán, Szvetlana Vasziljeva 1998-ban a Bajazzókban Plácido Domingo partnere volt a Ravennai Fesztiválon és a londoni Covent Gardenben, 2000-ben pedig Liút énekelte a Turandotban a bécsi Staatsoperben és Kent Nagano pálcája alatt a Los Angeles-i Operában. Mimiként a Bohémélet ősbemutatójának egykor helyet adó torinói operaházban is színpadra lépett 2006-ban.

A fellépők között lesz még - Marcel, a festő alakjában - Borisz Sztacenko, aki énektanulmányait Moszkvában végezte, s miután több versenyen díjat nyert, 1990-ben a Bolsoj, 1999-ben pedig a Düsseldorfi Opera tagja lett. A nemzetközi elismertségnek örvendő orosz baritont Scarpiaként a magyar közönség is ünnepelhette a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon.

Colline szerepében a közönség szombaton Palerdi Andrást láthatja-hallhatja, aki budapesti, egyesült államokbeli és bécsi tanulmányai után pályáját Herbert von Karajan-ösztöndíjasként a bécsi Staatsoperben kezdhette, és Luciano Pavarotti, Agnes Baltsa, valamint Plácido Domingo mellett is színpadra léphetett. Azóta Európa és Amerika vezető dalszínházaiba és koncerttermeibe kap meghívásokat.

Mint azt Káel Csaba elmondta, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a bohém hangulatot csupán jelzésekkel lehet fölidézni. Az előadáshoz Kieselbach Tamás művészettörténész, galériatulajdonos válogatott olyan korabeli festményeket, amelyek segítségével megteremthető az a világ, amelyben a történet játszódik. A fölnagyított, vetített képek mellett néhány tonett szék és egy kanapé keretezi az erős énekes színészi jelenlétre alapozott produkciót.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását