2024. május 7. - Gizella

Végállomás: Margit híd

Az Esztergomból Budapestre közlekedő vonatok végállomása a Margit híd budai hídfőjénél lehetne a jövő nyáron, az újpesti vasúti híd átépítése idején - közölte a MÁV kedden az MTI-vel. A vasúttársaság "fontolóra veszi", hogy a szerelvények a szentendrei HÉ
2007. október 16. kedd 21:03 - Hírextra

A MÁV emlékeztet arra, hogy a budapesti északi összekötő vasúti híd felújítása várhatóan 2008 végére fejeződik be. A munkálatok során a Duna felett átívelő szerkezet műszakilag és esztétikailag is teljesen megújul.

Az acélszerkezetű hidat eredetileg 1892-ben emelték, majd a II. világháború után, 1954-ben újjáépítették. A szerkezet a korábbi években már annyira elhasználódott, hogy a teherforgalmat korlátozni kellett, és csak a könnyebb építésű motorvonatok közlekedhetnek rajta legfeljebb 30 km/órás sebességgel.

Az új acélszerkezetű híd megőrzi klasszikus rácsos szerkezetét, ám kialakítása a jelenleginél karcsúbb lesz. A szerkezet statikailag alkalmas arra, hogy a vonatok 80 km/órás sebességgel haladjanak rajta.

A híd északi oldalán kerékpárút, déli oldalán pedig gyalogjárda épül.

Jelenleg uszályokra telepített gépek segítségével a híd pilléreinek megerősítését végzik.

A munkálatok "leglátványosabb" időszaka 2008 nyarán következik, ekkor kerül sor a régi szerkezet elbontására és az új hídelemek beemelésére; a forgalmat erre az időre teljesen kizárják.

"A MÁV és a BKV együttműködése alapján az sem kizárt, hogy az esztergomi vonatok rácsatlakoznának a szentendrei HÉV pályájára. Az utasigények minél szélesebb körben történő kiszolgálása érdekében a vonatok a HÉV megállóiban is megállnának majd, az ideiglenes végállomás pedig a Margit-hídnál, a felszínen lenne kialakítva" - áll a vasúttársaság közleményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását