2024. július 17. - Endre, Elek

Hallgattassanak meg a hallgatók is

Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) arra szólítja fel az oktatási tárcát, hogy folytasson tárgyalásokat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselőivel a tandíj jelenlegi szabályozásának megváltoztatásáról; a problémákat 8 pontban
2007. október 16. kedd 16:40 - Hírextra
A problémákat összefoglaló 8 pontból álló levelüket kedden juttatják el az oktatási tárcához - mondta el Lasztovicza Gábor.

Kiemelte, hogy a HÖOK már a múlt héten eljuttatta javaslatát a szakminisztériumhoz, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi tandíjjal kapcsolatos szabályozás nem szolgálja a korábban deklarált kormányzati szándékot. A HÖOK október 17-ig "adott haladékot" a tárcának arra, hogy vizsgálják meg a benyújtott javaslatot, amely az IDF szerint is a minőségi felsőoktatást szolgálná.
Almássy Kornél (MDF) szerint a tandíjat átfogó reformmal el lehetne kerülni. Ismertetése szerint a 8 pont között szerepel, hogy a jelenlegi szabályozás nem biztosítja a valódi teljesítményalapú tandíjmentességet, mert a felsőoktatási intézményeknek kötelezően előírja a tandíjbevétel mértékét, így a mentesítés automatikusan a többi hallgató tandíjának emelését jelenti.

Az egységes tandíj egyértelműen minőségromboló, a koncepciónak, amelyben mindenkinek fizetnie kell teljesítménytől függetlenül, egyértelműen a gyengébb szociális helyzetű hallgatók lesznek a vesztesei - mondta Almássy Kornél. Ezzel szemben a szóban forgó, a hallgatók támogatását élvező javaslat egyértelműen a kurzusokat teljesítőket, ily módon a jól tanulókat támogatná, a minőséget erősítené, megvalósítva ezzel a kormányzati célkitűzést - fűzte hozzá.

Közölte, hogy nem tandíjellenesek, de szerinte a jelenlegi rendszer átgondolatlan döntés eredménye, amelyre a hallgatók jó megoldást kínálnak. Hangsúlyozta, arra kérik az oktatási tárcát, hogy végre érdemben tárgyaljon a HÖOK javaslatáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását