2024. május 3. - Tímea, Irma

Horváth vevő a Fidelitas javaslatára

A fiatalok elhízásának megakadályozásáról szóló Fidelitas-javaslatról egyeztetett csütörtökön az egészségügyi miniszterrel Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő, aki az MTI-nek a megbeszélés után azt mondta, Horváth Ágnes elfogadta kezdeményezé
2007. szeptember 20. csütörtök 16:26 - Hírextra

Koszorús László beszámolója szerint a közel egy órás találkozón Horváth Ágnes egészségügyi miniszter mellett részt vett Süth Miklós főállatorvos, valamint a Táplálkozástudományi Intézet vezetője és az oktatási minisztérium egy képviselője is.

Közölte: Horváth Ágnes elfogadta a Fidelitas javaslatát, amely a 18 év alattiak elhízása ellen sürget hatékony kormányzati fellépést, sőt, az egészségügyi tárcavezető kiadta feladatként a szakminisztériumnak, valamint a szakhatóságoknak, hogy ők is álljanak elő hasonló javaslatokkal, vizsgálják meg az élelmiszerjelölésekkel kapcsolatos lehetőségeket.

A Fidesz fidelitasos parlamenti képviselői június végén nyújtottak be országgyűlési határozati javaslatot, amelyben arra hívták fel a kormányt, hogy készítsen akciótervet a fiatalok elhízása elleni hatékonyabb fellépésre. A kezdeményezők azt kérték, hogy a kabinet 2008. január 1-jéig terjesszen törvénymódosító javaslatot a Ház elé, amely a fokozottan hizlaló termékek csomagolásán kötelezővé tenné a figyelmeztetést az elhízás veszélyére, illetve az ilyen élelmiszerek elkülönítését a boltokban.
Koszorús László az MTI-nek azt mondta: nagyon örülnek annak, hogy az egészségügyi miniszter elfogadta kezdeményezésüket, ugyanakkor úgy látják, az egészségügyben "a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal", hiszen határozati javaslatukat két hete elutasította a szocialista vezetésű egészségügyi bizottság.

Hozzátette: a liberális vezetésű szaktárca és az MSZP irányítása alatt álló bizottság között valószínűleg kommunikációs zűrzavar van, amit egy telefonhívással meg lehetett volna oldani.
A fideszes politikus közölte: Horváth Ágnessel abban állapodtak meg, hogy egy hónap múlva tárgyalnak újra a kérdésről. Koszorús László hangsúlyozta: a gyerekek elhízása elleni küzdelem nem lehet politikai kérdés, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megforduljon az utóbbi években negatív tendenciája.

Mint mondta, Magyarországon egyre növekszik a kórosan elhízottak száma, nemcsak a felnőttek, de a fiatalok körében is, hiszen a gyerekek majdnem egyharmada túlsúlyos. Eközben az egészségügy több milliárdot fordít a túlsúlyból eredő betegségek kezelésére.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását