2024. április 23. - Béla

Szigorítják a műanyagjátékok forgalmazását

Kaliforniában betiltják azokat a műanyagjátékokat és kisbabák számára készült termékeket, amelyek egy bizonyos mennyiség felett tartalmaznak műanyagot lágyító vegyszert - jelentette be vasárnap a törvény beterjesztője, miután Arnold Schwarzenegger, az áll
2007. október 15. hétfő 14:31 - Hírextra
Az amerikai államok közül ezzel elsőként Kalifornia vezeti be az egészségre ártalmasnak bizonyult phthalate-vegyületet tartalmazó műanyagtermékek tilalmát. Az Európai Unió és további 14 ország már száműzte az ilyen, gyermekeknek szánt termékeket, mert tudományos kutatások bebizonyították, hogy egészségkárosító hatásúak. A vizsgálatok szerint a phthalate-vegyület a hormonrendszerre hat, ezért korai pubertáskori zavarokat okoz és befolyásolja a születendő magzatok nemét is.

A 2009-ben életbe lépő törvény szerint Kaliforniában sem gyártani, sem eladni, sem forgalmazni nem lehet majd olyan, gyermekeknek szánt műanyagárut, amely egytized százaléknál többet tartalmaz a kérdéses vegyi anyagból. Oregon, Maryland és New York államok szintén fontolgatják hasonló tilalom bevezetését bizonyos áruféleségek esetében.

A játékipar képviselői viszont kitartanak amellett, hogy a termékeikben található vegyianyagok toxikus hatása olyan alacsony, hogy az nem jelenthet semmiféle veszélyt az egészségre.

Schwarzennegger kormányzó a dokumentum aláírásakor kiadott közleményében ugyanakkor jelezte, nem hiszi, hogy "a tiltás volt a leghatékonyabb mód az állam vegyi politikájának kezelésére."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását