2024. május 19. - Ivó, Milán

Igyál szuperterméket!

Csecsemő korban az első táplálékunk a tej, de miután kinőttük ezt a kort vajon érdemes e még tejet fogyasztanunk? Vagy inkább hanyagoljuk, és kövessük a természet szavát elvégre az állatok is csak kiskorukban isznak tejet.
2009. szeptember 7. hétfő 07:49 - Zelenij Linda
Brit tudósok megnevezték a világ talán legegészségesebb termékét. Éppen ez a nedű segített a rég múltban az embereknek életben maradni, és megszokni a klíma ingadozást. Erre az eredményre úgy jutottak, hogy tömeges felméréseket végeztek, amikből kiderült, bizony a tej az elsődleges szupertermék.

A tejet először 7500 évvel ezelőtt kezdték el fogyasztani. Miután beépült a mindennapi étrendbe, komoly és természetesen pozitív változásokat okozott az emberi szervezetben. Bár hozzá kell tenni, hogy a kezdetekben az állati eredetű tej fogyasztása az emberek számára lehetetlennek tűnt. Az evolúció során az emberi szervezet alkalmasság vált a tej megemésztésére, így lehetőség nyílt a tej és különféle tejtermékek elterjedésére.

Felnőttek számára ajánlott a napi fél liter tej vagy egyéb tejtermék fogyasztása, mivel ez fedezi a napi protein, foszfor, D-, B- és A-vitamin, valamint kalciumszükségletet.

Igaz vagy sem?

A tej
A tej összetevőinek aránya jelentősen függ attól, hogy milyen állattól származik. 1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.
• Tejzsír, melyet különválasztva vajként ismerünk. A tejben emulgeálva található.
• Tejfehérje: kazein, és savófehérjék
• Tejcukor, laktóz, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből áll, amely egy diszacharid. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását.
• Vitaminok: B2-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin
• Ásványi anyagok: Jelentős a kalcium- (Ca), foszfor- (P) és szelén- (Se) tartalma.
Időről időre heves viták lobbannak fel arról, hogy a tehéntej káros vagy egészséges. Egyelőre az a nézet az erősebb, miszerint a tej igenis egészséges. De hogy a másik oldalról is szót ejtsünk, íme Dr. Robert M. Kradjian összefoglalója, aki közel 500 tanulmányt vizsgált meg:

„…egy szerző sem beszélt a tehéntejről, mint mellékhatás nélküli, kiváló ételről és mint »teljes értékű ételről«, mint ahogy azt az ipar elhitette velünk. A megjelent tanulmányok fő fókuszában ezek voltak: bélgörcs, bélfertőzés, belső vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók csecsemőknél és gyerekeknél, valamint fertőzések, mint például Salmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvérűség vírusától való félelem, vagy a szarvasmarha BIV (bovine immunodeficency virus) nevű AIDS-szerű virusától, valamint a gyermek-cukorbetegség előidézésével való kapcsolatától. A tejben levő vérrel és fehér (genny-) sejtekkel, valamint a benne levő kémiai anyagok, permetek egész sorával is foglalkoztak. Gyermekeknél ezek a problémák merültek fel: allergia, fül- és mandulafertőzés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés, görcsök és 1-es típusú cukorbetegség. A felnőtteknél a problémák inkább a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allergiák, homloküreg-gyulladás és a sokkal komolyabb fehérvérűség, meg a lymphomában és rákban való közreműködése.”

Amit tudósok bizonyítottak

Kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a tej a legjobb forrása olyan vitaminoknak és aminosavaknak, amelyek hiánya okozza az időskori memória működési elégtelenségét. A legfontosabb ilyen vitamin a B12. Kimutatható, hogy azok az emberek akiknek a B vitamin hiányuk van, kétszer olyan gyakran panaszkodnak az emlékezőképességük gyengeségére, mint azok, akiknek a szervezete normális szinten van ellátva B12-vel.

Amennyiben tehát minden nap elfogyasztunk két pohár tejet , úgy jelentősen csökkenthetjük a gyenge elméjűség és a memória zavarok kockázatát. Mert ugyan a hús és a hal is tartalmazza ezt a vitamint, a szervezetben történő felszívódása sokkal kevésbé hatékony, mint tej esetén.

További felmérések azt is alátámasztották, hogy azon nők szervezetében, akik rendszeresen ittak zsírszegény tejet jóval több D vitamin volt, valamint jelentősen alacsonyabb volt a hipertónia (magas vérnyomás) kockázata. Ehhez a megállapításhoz harmincezer nőt vetettek alá vizsgálatoknak. A végeredmény szerint napi kettő vagy több pohár tej tíz százalékkal csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának az esélyét.

Ezt támasztja alá egy izraeli tanulmány is, amiből az derül ki-hogy nők és férfiak esetében egyaránt - hogy, a legtöbb kalciumot és tejet fogyasztóknak van leginkább normál értékek között a testtömeg-indexük. Ezen kívül a legtöbb kalciumot fogyasztó nőknek volt a legkeskenyebb csípőjük.

A testsúlyra is hatással van

Sok kutatással azt is sikerült bizonyítani, hogy a tej és tejtermékek fogyasztásának jelentős szerepe van az egészséges, normális testsúly kialakításában. Egy amerikai kísérlet során 51 nő csökkentette kalória bevitelét, és elkezdett több testmozgást végezni négy hónapon keresztül. Megállapították, hogy akik a tejfogyasztásukat is növelték legalább két deciliterrel naponta, több testzsírt veszítettek és izomtömegük is jobban nőtt, mint azoknak, akik nem ittak többet a fehér nedűből.

Magyar tanulmány is született a témában, miszerint a 10-14 évesek között azok a gyerekek voltak a legjobban elhízva, akik a legkevesebb tejet itták, valamint akiknek a legkevesebb kalcium volt jelen a szervezetében.

Izomnövelésre is

Érdekes eredményt hozott az is, hogy edzés után mit célszerű inni a nagyobb izomnövekedés érdekében. Férfiak egyik csoportja szójatartalmú proteinitalt, a másik szénhidráttartalmú italt, a harmadik zsírmentes tejet fogyasztott közvetlenül az edzés után, majd rá egy órára. Mindhárom csoportnál izomnövekedés volt tapasztalható, de a tejivók érték el a legjobb eredményt.

Ám, mint általában, a legtöbb dolgot, úgy a tej fogyasztást sem szabad túlzásba vinni, ugyanis az is bizonyított tény, hogy azok a kamaszok, akik napi egy üveg tejet megisznak, ötven százalékkal nagyobb eséllyel lesznek pattanásosak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását