2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Figyelemfelkeltő koncert a bazilikában

Figyelemfelkeltő hangversenyt adnak november 8-án a Szent István-bazilikában azok a zenei együttesek, amelyek Major István szervező közlése szerint eddig soha nem látott nehézségekkel küzdenek.
2007. október 15. hétfő 18:58 - Hírextra
"Figyelemfelkeltő hangversenyt rendezünk, belépőjegy nincs, tehát anyagi hasznot nem várunk a koncerttől" - mondta Major István, a MÁV Szimfonikus Zenekar csellistája hétfőn az MTI-nek.
Hozzátette: az együttesek arra kívánnak rámutatni, hogy az esetek többségében nem saját fenntartóikkal van bajuk, hanem a kulturális politikával.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart, a Magyar Rádió Énekkarát Medveczky Ádám Liszt-díjas karmester vezényli. A hangversenyen Beethoven C-dúr miséjét szólaltatják meg, a
szólisták: Kertesi Ingrid, Meláth Andrea, Mukk József és Sólyom-Nagy Sándor.

Major István kiemelte: mára több rangos szimfonikus zenekar, illetve énekkar a működésképtelenség határára jutott. A helyzetet mindenütt művészek elbocsátásával, a koncertek számának minimalizálásával próbálják meg orvosolni. Véleményük szerint az együttesekre több okból is szükség van, főként ezért, mert nemzeti értéket képviselnek.

Bizonyos megnyilvánulások azt sugallják, hogy sok a zenekar Budapesten és az országban. Ez tévedés - mondta Major István, hozzátéve: ha csak két kiemelt együttes maradna meg (például a Nemzeti Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar), amelyek jelentőségükhöz illően már magas jegyárakkal dolgoznak, az emberek kevésbé tehetős, ám jelentős rétegét fosztanák meg az élő zene hallgatásától.

A szervező közölte, tudomásuk szerint pillanatnyilag a legkevesebb hat olyan zenei együttes van, amelyet komoly létszámleépítés fenyeget. Mivel a szervezésre rövid idejük és kevés eszközük volt, nem hívtak föl mindenkit a részvételre, de bárkit szívesen látnak a hangversenyen. Akad olyan együttes is, amelynek tagjai, bár helyzetük megoldódni látszik, szolidaritásuk kifejezéseként jelennek meg az esten - tette hozzá.

Major István kitért arra: tekintettel a helyszín szakrális voltára, elálltak attól, hogy a fellépő együttesek vezetői megszólaljanak a koncert előtt, ehelyett rövid nyomtatott összefoglalót kap majd kézhez a közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását