2024. május 2. - Zsigmond

Felszállt az A380-as

Az Airbus európai repülőgépgyártó hétfőn átadta az első A380-as utasszállító gépet a Singapore Airlines légitársaságnak, másfél évvel az eredetileg tervezett határidő után. A világ legnagyobb utasszállítóját a dél-franciaországi Toulouse városában vehette
2007. október 15. hétfő 15:16 - Hírextra
A 73 méter hosszú, kétszintes repülő első útját október 25-én teszi.

Gyártási problémák miatt az Airbus háromszor változtatott az ütemterven, így az átadás másfél évet késett. Az A380-as legalább 525, de akár több mint 800 utast is tud szállítani. A cégnek nem egészen 200 megrendelése van eddig a gépekre. De a nyereséges gyártáshopz ennek több mint kétszeresére van szükség.

A programot 2000-ben indították.

Az Airbus A380-as riválisaként a Boeing egy közepes méretű repülőt, a 787 Dreamlinert dobja piacra. A 787-es a legtöbb repülőtéren le tud szállni, nem úgy, mint az A380-as, aminek módosított kifutóra van szüksége.

A Boeing 787-es gyártásánál is adódtak problémák, és a cég bejelentett egy hathónapos késést. A Boeingnek több mint 600 megrendelése van a 787-esre, pedig még az első próbarepülés előtt állnak.

A Singapore Airlines A380-asa első útján Szingapúrból Sydney-be repül október 25-én. Az első járatra egy internetes aukciós oldalon árulták a jegyeket. A befolyt 1,3 millió dollárt (228 és fél millió forintot) jótékony célokra fordították.

Az Airbusz 4 EU-tagország 16 gyárának konzorciuma, a világ legnagyobb polgári sugárhajtásúrepülőgép-gyártója. A világ összes sugárhajtású utasszállító repülőjének a felét állítja elő. Üzemei Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban vannak. Három leányvállalata van az Egyesült Államokban, Japánban és Kínában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását