2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fidesz: előtörlesztési lehetőséget kell adni a devizahiteleseknek

A Fidesz szerint az előtörlesztés jelenthetne könnyebbséget a devizahitelesek számára, amit pedig a kormány "szenzációként próbál eladni", az valójában minden bank hitelfolyósítási konstrukciójában szerepel; erről Navracsics Tibor frakcióvezető beszélt sz
2008. október 22. szerda 15:57 - Hírextra
Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy a kormánynak a bankszövetséggel kötendő megállapodása "business as usual" (rendes üzletmenet), hiszen mindegyik bank hitelezési konstrukciójában elvileg ott van a hitel felfüggesztésének és az átütemezésnek lehetősége is.

Az igazi könnyebbséget az előtörlesztés jelentette volna, amit a Fidesz is javasolt, de azt a kormány nem tartotta megfontolásra érdemesnek. Az előtörlesztés arra adna lehetőséget, hogy akik megtehetik, azok hamarabb szabaduljanak a még nem tudni mennyire dráguló devizalapú hiteltől - tette hozzá Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a Magyar Nemzeti Bank szerdai kamatemelése csak az izlandi kamatemeléshez hasonlítható, és azt jeli, hogy a válság súlyos. A monetáris tanács 11,5 százalékra emelte az eddig 8,5 százalékos irányadó kamatot szerdai rendkívüli ülésén.
Navracsics Tibor idézte jegybankelnök CNBC televíziónak adott nyilatkozatát, amelyben Simor András a helyzetet a következőképpen jellemezte: azután, hogy a szavannán az oroszlán megeszi azt csordától lemaradt antilopot, újabb lemaradó antilopra kezd vadászni.

"Ne ironizáljunk azon, hogy hol van már a pannon puma", de a helyzet, amit a jegybankelnök felfest, több, mint aggodalomra okot adó - tette hozzá.

Szerinte a szerdai nap eseményei és a kormányülés is jól mutatja, hogy míg Európa más országaiban a kormányok mindent megtesznek a gazdasági növekedés élénkítése érdekében, addig magyar kormány csak "kullog az események után", nehezen tudja értelmezni helyzetet.
A Fidesz már júniusban jelezte, hogy ősszel korszakváltásra kell felkészülni - tette hozzá a frakcióvezető, aki nem gondolja, hogy minden fordulatot előre lehetett látni, de szerinte mégis "példátlan politikai világtalanságról" tanúskodik, hogy a miniszterelnök még október 8-án is válsággerjesztéssel vádolta a fideszes politikusokat.

Mint mondta, Gyurcsány Ferenc ehhez képest csak október 10-én tett "halványan válságkezelésre emlékeztető lépéseket", az elmúlt két hétben pedig a kormányfő "nem jeleskedett a megfontolt kormányzati lépések tekintetében". Szerinte csak a pánikhangulatot fokozta, hogy kiszivárgott a Nemzetközi Valutalaphoz fordulás, valamint a Putyinnal lezajlott telefonbeszélgetés, a harmadik ilyen lépésnek pedig a devizahitelekkel kapcsolatos döntést nevezte.

Navracsics Tibor szerint kérdéses, mikor ébred rá a kormány, hogy az európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is növekedési programra van szükség, amit a Fidesz javasol.
Félő, hogy mire a kormány megfogadja a Fidesz szavát, addigra késő lesz - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását