2024. április 27. - Zita

Bob Weir túlélte a "Hálás Halált"

Olyan bandában élte le élete nagy részét, ahol a tudattágítás, a "mesterséges paradicsomok" élvezete a program része volt. Többen belehaltak útközben, de Bob Weir, a Grateful Dead alapító tagja túlélte mindezt, és kedden 60. születésnapját ünnepelheti.
2007. október 15. hétfő 08:51 - Hírextra

A San Francisco-i születésű muzsikus 13 évesen kezdett el gitározni. Az iskolából hamar kimaradt, mivel nem tudtak mit kezdeni diszlexiájával. 1963. szilveszterén találkozott egy hangszerboltban egy bendzsózó fiatalemberrel, akivel aztán végigjátszották az éjszakát. Az új barát Jerry García volt és ott melegében megalakították első zenekarukat, a Mother McCree,s Uptown Jug Champions-t, amelyből később a The Warlocks, végül a Grateful Dead lett. Ugyancsak Weir vitte be a csapatba egykori iskolatársát, Robert Huntert, akiből a Dead szövegírója, elismert kortárs költő lett.

Weir hivatalosan "ritmusgitáros" lett, de a Garcíával előadott, sokszor kaotikusnak ható gitárkettősei meghatározóak voltak a Grateful Dead pszichedelikus hangzásában. Ráadásul ő volt az, aki játékával jazz-es és komolyzenei elemeket bevitt az együttesbe - ő maga leginkább McCoy Tyner, John Coltrane és Igor Sztravinszkij hatását ismerte el. Az 1970-es évektől kísérletezni kezdett a slide gitárral is, az együttes zenéjének blues-os elemeit erősítendő. Rekedtes, mély hangja kiváló kontrasztot kínált García lágy, lebegő hangulatú vokáljaival. Mindezek tették erőssé az "acid rock klasszikusának legjobb lemezeit, az Anthem of The Sunt (1968), az Aoxomoxoát (1969), a Live/Dead-et (1970), az American Beauty-t (1970), vagy a későbbiek közül a Terrapin Stationt (1977), és a legnagyobb toplistás sikert hozó In The Darkot (1977). A legnagyobb élményt azonban a zenekar 30 éven át élőben nyújtotta szabad rögtönzéseivel, és törzsközönségével, a "Deadheadekkel" való együtt lélegzésével.

Ahogyan ez a Grateful Deadben szokás volt, Bob Weir is kipróbált az "anyaegyesület" mellett más utakat, jelentek meg szólólemezei, és több "mellékzenekart" is létrehozott.

A "Hálás halál" többeknek lett rossz ómen: az együttes három billentyűsét temette el. Ron Pigpen McKernan 1973-ban, Keith Godchaux 1980-ban, Brent Mydland pedig 1990-ben halt meg - Godchaux autóbalesetben, míg a másik kettő kábítószer-túladagolásban - és 1995-ben meghalt a vezér García is. Weir, a többi túlélővel, Phil Leish basszusgitárossal, Mickey Hart és Bill Kreutzmann dobosokkal azóta több olyan formációban vett részt, amely a Grateful Dead zenei örökségét viszi tovább, de García "távollétében" már nem használják az eredeti nevet: 1998 és 2002 között The Other Ones, 2003-tól pedig többször The Dead néven léptek fel.

Bob Weirnek közben új állandó zenekara is van. Immár több mint 10 éve játszik a Ratdogban, amellyel nemcsak a Dead klasszikusait dolgozza van, hanem műsorukra tűzték a Beatles, Bob Dylan, Chuck Berry és Willie Dixon szerzeményeit is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását