2024. május 20. - Bernát, Felícia

Veszedelmes filmek

Veszedelmes filmek címmel a XVIII. század erotikáját, szabadosságát megidéző alkotásokat vetítenek keddtől péntekig a budapesti Francia Intézetben. A Veszedelmes viszonyok három filmes feldolgozását, Roger Vadim, Stephen Frears és Milos Forman filmjét, to
2007. október 14. vasárnap 11:29 - Hírextra

A Francia Intézet közleménye szerint a filmvetítések az Országos Széchenyi Könyvtár XVIII. századi francia erotikus irodalmat bemutató, Veszedelmes olvasmányok című kiállításához kapcsolódnak.
G. de Laclos klasszikus levélregényét, a Veszedelmes viszonyokat Stephen Frears, Roger Vadim, valamint Milos Forman is feldolgozta. A történet a Lajos korabeli rizsporos parókák és intrikák világába kalauzol el.

Főhőse, a gazdag Madame de Volange grófnő hobbija mások életének irányítása és tönkretétele. Abban leli örömét, ha mások fájdalmát, kiszolgáltatottságát és megalázottságát láthatja. Számára mindenki csak báb, játékszer a nagy sakktáblán. Ehhez asszisztál egyik legnagyobb hódolója, Valmont grófja, akihez titokban ő is vonzódik, de büszkeségét sértené, ha érzelmeit feltárná. Így maradnak az intrikák és ármányok, amelyet fiatal lányok ártatlanságának elvesztésére, és magányos nők megtiprására fordítanak.

A cselekmény akkor bonyolódik, amikor a játéknak induló hódításból igazi szerelem sarjad. A grófnő célja megalázni a férfit, így megpróbálja rávenni, hogy a szerelemről mondjon le érte. Mikor ez sikerül, akkor tudja csak meg a férfi, milyen szenvedést okozni másoknak. Csak akkor tudja a szerelmet értékelni, amikor már késő. Így jár az ármánykodó grófnő is, aki csak akkor érzi át, milyen szálak fűzték az általa halálosan megsértett szerelmeshez, amikor az már nem él.
Benoit Jacquot 2000-ben készült, Sade című filmdrámája Donatien grófját, a hírhedt De Sade márkit mutatja be. A történelem egyik leghírhedtebb figurájának neve az emberi nemi eltévelyedés egyik fogalmaként maradt az utókorra.

A történet szerint a XVIII. század végi Franciaország nemeseinek szétzilált erkölcsét a forradalom terrorja, a biztos halál árnyéka még inkább a végletek felé sodorja. Sade márki szigorú házi őrizetben él sorstársaival egy aranykalitkában, a Párizs közeli Picpusban, a volt kolostorban. Elcsábít egy fiatal szűz nemeslányt, aki készséges kiszolgálójává válik a megaláztatások közepette.

Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását