2024. április 29. - Péter

Nem lesz vasfüggöny-mementó

Nem helyezhető el az 1949-1989-es történelmi korszakot megidéző vasfüggöny-kompozíció a budapesti Terror Háza Múzeum előtti zöld területen - erről szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága.
2009. május 6. szerda 15:21 - HírExtra
A múzeumot működtető alapítvány kérelmét Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes helyszíni előterjesztése alapján utasította el az MSZP-SZDSZ-többség.
A VI. kerület ugyancsak MSZP-SZDSZ többségű képviselő-testülete és a helyi tervtanács, amelynek tagja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal képviselője is, április végén támogatta, hogy a volt vasfüggönyt szimbolizáló alkotást felállítsák a világörökség részét képező területen.

Ughy Attila fideszes bizottsági elnök az MTI-nek elmondta: szerinte kifejezetten politikai okból utasította el az MSZP-SZDSZ többség azt, hogy a "vasfüggöny" lebontásának 20. évfordulójára emlékeztető performanszot elhelyezzék a Terror Háza Múzeum előtt.
Érdekesnek nevezte, hogy az ülésen megjelent egyetlen szabad demokrata politikus szóban kiállt ugyan a kompozíció mellett, a szocialisták hosszas unszolására azonban végül is leszavazta az engedély megadását.

A fideszes politikus úgy véli, hogy a szocialistákat érzékenyen érintik a Terror Háza Múzeummal összefüggő kérdések. Ezért és nem a térség további környezeti terhelésének megakadályozása érdekében utasították el a kérelmet - jegyezte meg.
Horváth Gyula (MSZP) alelnök az MTI-nek azt mondta, hogy a többség a nem éppen esztétikus látványú, rozsdás vasláncokból álló szobrot az adott helyen nem tartja elhelyezhetőnek, de a főváros más részén igen. Szerintük nem célszerű az, hogy egy térségben ilyen töménységben jelenjenek meg olyan jelképek, emlékművek, amelyek egy bizonyos kort jelképeznek.

Az elutasítás mellett érvelők felhívták a figyelmet a kompozíció balesetveszélyességére is. Nagy rendezvények esetén ugyanis az emlékmű fizikai megjelenése, tartalma is veszélyt jelenthet a tömeg számára - jegyezte meg.

A múzeum közalapítványa által felkért F. Kovács Attila építész-belsőépítész egyik tervét a Budapest Galéria bírálóbizottsága is támogatta. A szakértők szerint a felállításra javasolt 380 centiméter hosszú, 296 centiméter magas és 80 centiméter széles kompozíció, a brutális, rozsdás lánctömeg szinte eszköztelenül, mégis hatásosan képes érzékeltetni azt, hogy Magyarországot 40 éven át "vasfüggöny" néven ismert határzár választotta el Nyugat-Európától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását