2024. május 17. - Paszkál

Szótáras buli

Szótárnap címmel kiállítással és vásárral egybekötött szakmai rendezvényt tartanak szerdán Budapesten, az eseményen adják át a Kiváló Magyar Szótár-díjat - közölték a szervezők az MTI-vel.
2007. október 14. vasárnap 12:31 - Hírextra

"A Szótárnapot azzal a hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre, hogy a szótárakat mint a nyelvtanulás eredményes és nélkülözhetetlen eszközeit bemutassuk, és fellépjünk az értéktelen és használhatatlan, a nyelvtudást nem előmozdító kiadványok ellen" - összegezte céljaikat az Akadémiai Kiadó.

A könyves műhely a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szótári Munkabizottsága kezdeményezésére negyedik alkalommal rendezi meg az eseményt. A Szótárnap helyszíne a Károlyi-palota, a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ (HIK).

A szakmai nap védnöke Vizi . Szilveszter, az MTA elnöke. Az árusítás szerdától szombatig tart majd, a helyszínen az Akadémiai, a Grimm, a MorphoLogic és a Tinta kiadó mind a négy napon 20-30 százalékos kedvezménnyel árusítja szótárait.

A Kiváló Magyar Szótár-díjat a tervek szerint Meskó Attila, az MTA főtitkára, valamint Prószéky Gábor, az MTA Szótári Munkabizottságának elnöke adja át. A rendezvényen megemlékeznek Országh Lászlóról születésének 100. évfordulója alkalmából. Országh László (1907-1984) nyelvész, irodalomtörténész a Magyar Nyelv Értelmező Szótára, valamint számos angol-magyar, magyar-angol szótár főszerkesztője volt. Monográfiákat írt az angol és amerikai irodalomról, Magyarországon ő teremtette meg az amerikanisztikai stúdiumok alapjait.

A szótár mint a költészet forrása címmel a szakmai napon felolvasással egybekötött kerekasztal-beszélgetést tartanak, a rendezvényen részt vesz Erdős Virág, Háy János, Kukorelly Endre, Szabó T. Anna és Szőcs Géza.

Október 18-án, csütörtökön Szegeden is lesz Szótárnap, amelyen a kedvezményes szótárvásárlás mellett próba-nyelvvizsgázásra is lehetőséget nyújtanak

Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását