2024. május 4. - Mónika, Flórián

Élelmezési világnap

Október 16-a az éhínség elleni küzdelem napja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO kezdeményezésére. A FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben Romány Pál, az akkori magyar mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter javaslatára döntött az
2007. október 14. vasárnap 12:27 - Hírextra

A FAO 1945. október 16-án alakult meg, elsődleges feladata a tagállamok táplálkozási és életszínvonalának emelése az élelmiszerek és mezőgazdasági termékek termelésének és hatékony nemzetközi elosztásának segítségével. A magyar kezdeményezés szerint a "farmerek világnapja" a Magyarországon szokásos aratás kezdetén, Péter-Pál napján lett volna, de végül a FAO születésnapját választották, s a fejlődő országok kérésére ez a nap nem a farmerekről, hanem az éhínség elleni küzdelemről szól.

1981 óta e napon az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslásának szükségességére, a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés elsőrendű fontosságára figyelmeztetnek. A humanitárius szervezetek ráirányítják a figyelmet a világ szegényebbik felének élelmezési problémáira, Közép- és Kelet-Európában pedig az elégtelen táplálkozásra. Kontinensünkön mintegy 23 millióan alultápláltak, miközben a felnőttek 30-80 százaléka túlsúlyos.
Az ENSZ millenniumi céljai között első helyen szerepel az éhezés és a nyomor felére csökkentése 2015-ig. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) a világ legnagyobb jótékonysági szervezete, évente csaknem százmillió embert, többségében gyermeket segít.

Az idei világnap jelmondata: "Jog az élelemhez". A FAO az éhezők számának évi 20 millióval való csökkentését tűzte céljául, s a világ éhezőinek aránya az utóbbi években az egész emberiség egyötödéről egyhatodára csökkent, de az éhezők abszolút száma a Föld össznépességének növekedése miatt évente ötmillió fővel emelkedik. Több mint 850 millió ember éhezik, beleértve mintegy 300 millió gyermeket is, s naponta 18 ezer, évente hat és félmillió gyermek áldozata van az éhezésnek és a vészes alultápláltságnak - többen halnak meg az éhezés és az alultápláltság következményeként, mint AIDS-ben, maláriában és tuberkulózisban összesen. Az eddigi globális erőfeszítések kevésnek bizonyultak arra, hogy az emberiség kitörjön az éhezés és a szegénység okozta szenvedések ördögi köréből. (2002-től október 10. a legalapvetőbb élelmiszer, a Kenyér Világnapja is.)

Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását