2024. április 19. - Emma

Megkezdődött a Zsolnay Mauzóleum felújítása

Megkezdődött a Zsolnay Mauzóleum felújítása Pécsett: a porcelánmanufaktúrában kiégették az első pirogránit oroszlán mását abból a negyvenkettőből, mely egykor a gyáralapító Zsolnay Vilmos és felesége nyughelyéhez vezető utat díszítette - írta kedden az Új
2008. április 22. kedd 10:27 - Hírextra

A Zsolnay Porcelánmanufaktúrában a többi oroszlán elkészítése mellett hozzáláttak a síremlék feljáratának, kapuoszlop-elemeinek, valamint a kerítést burkoló cserepek előállításának is. A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyprojektje, a Zsolnay Kulturális Negyed keretében megvalósuló, félmilliárd forintos rekonstrukciós munkálatokkal két év múlva készülnek el, a mauzóleum addig zárva lesz a nagyközönség előtt.

Zsolnay Vilmos és hitvese végső nyughelyét az 1950-es években feldúlták. Az épület kerítését megbontották, a díszítő elemek mozdítható részeit elhordták. A vandalizmus rendbehozatalára fél évszázadot kellett várni - olvasható a baranyai napilapban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását