2024. május 4. - Mónika, Flórián

Dinófenyő az állatkertnek

Vasárnaptól látható a Fővárosi Állat -és Növénykertben, a világ egyik legritkább növényfajtájának, a Wollemia fenyőnek egy példánya. A tűlevelűt a Botanikus kertek napja alkalmából kapja a fővárosi intézet.
2007. október 14. vasárnap 14:03 - Hírextra
A fenyő akár 40 méter magasra is megnőhet, egyelőre azonban még olyan pici, hogy a bonsai kertben kapott helyet -mondta el a Független Hírügynökségnek Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat - és Növénykert szóvivője.

A Wollemia fenyőt élő kövületként tartják számon, nyomait már 90 millió éves kövületekben is fel lehet fedezni, vagyis már a dinoszauroszok korában is megtalálható volt a földön. Az egykor igen elterjedtnek számító faj mára már csak egy ausztráliai, Sydneyhez közeli völgyben él természetes közegben, ott 50-100 példány található belőle. A vasárnaptól már Budapesten is látható fenyőfajta olyannyira ritka, hogy azt a Nemzetközi Természetvédő Unió kritikusan veszélyeztetett fajnak minősítette.

A Wollemiát 1994-ben a Wollemi Nemzeti Park vadőre fedezte fel, de a pontos helyszínt titokban tartják, hogy védjék a növényeket. A térségbe korlátozták a belépést.
A fát azóta szaporítják is, példányai pedig megvásárolhatók.
A ritka fafajtáról további részletek a http://www.wollemipine.com olvashatók.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását