2024. április 20. - Tivadar

Tíz nemzeti egyetem

Szükség van tíz nemzeti egyetemre, melyek megfelelő állami támogatást kapnak, mert csak így lehetnek a tudásalapú társadalom hasznos tagjai a felsőoktatási intézmények - mondta a Szegedi Tudományegyetem rektora pénteken a Táncsics Alapítvány, Utak a tudás
2007. október 13. szombat 06:52 - Hírextra
Szabó Gábor rektor a konferencia kerekasztal-beszélgetésén elmondta: a jelenlegi 72 felsőoktatási intézmény helyett tíz, nemzetközi szakértők által legjobbnak tartott és kijelölt intézményre volna szükség, melyek megkapják az akkreditációt. Így sokkal könnyebb lenne pályázati pénzhez jutni, melynek önrészét az állam hosszú távon meghitelezné az intézményeknek és nem magunknak kellene előteremteni.

A regionális tudásközpontok bizonyítottak az elmúlt három évben. Az infrastruktúra kiépült, a szolgáltatások megvannak a kutatáshoz. A rektor szerint nem utakat kell keresni, hanem a már kijelölt célokat elérni.

Nyíri Lajos, a Zinnia Group vezető tanácsadója elmondta: javult a országban az üzleti szféra kutatásra-fejlesztésre fordított aktivitása 2006-ban. Egy friss felmérés szerint a teljes ráfordításon belül az üzleti ráfordítás már 50 százalékos. Több mint 100 milliárd forintot költöttek kutatás-fejlesztésre 2006-ban az üzleti szereplők. Ennek 90 százalékát 75 nagy vállalat fektette be, a maradék 10 százalékon pedig több mint 400 cég osztozik. Ezeknek a vállalatoknak legintenzívebb partnere az egyetemi hálózat, és legkevésbé az akadémiai hálózat.

A szakember szerint egy 5-10 éves fejlesztési stratégia célja, hogy struktúraváltást generáljon. Nyíri Lajos hozzátette: bármilyen statisztikát nézünk, üvölt, hogy struktúraváltás kell, különben a régió csak véletlenszerűen tér le a hanyatló gazdasági pályáról. Ehhez kézenfekvő megoldás lehet a "tudás-intenzív tevékenységek" előtérbe kerülése, melynek következményeként új iparok jelenhetnek meg a térségben.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását