2024. április 27. - Zita

"Nemzeti cselekvési terv"

Nő a cigányok felzárkóztatására fordítható összeg, amelyet többek között állami céltámogatásként, az Országos Foglalkoztatási Közalapítványon és a Magyarországi Cigányokért Közalapítványon keresztül használnak fel - erről Teleki László, az MSZP roma ügyek
2007. december 21. péntek 15:42 - Hírextra
Teleki László hangsúlyozta, hogy a romaintegrációt megcélzó kétéves "hazai nemzeti cselekvési terv" csak komplex módon értelmezhető: a foglalkoztatás, a lakhatás, az oktatás és az egészségügy programját egymással szoros összefüggésben igyekeznek megoldani, mert mindegyiknek van köze a másik három tényezőhöz, a lakhatás megoldása nélkül például nincs megfelelő színvonalú oktatás - közölte.

2005 óta folyamatosan zajlik az országban található 650 cigánytelep felszámolása, a költségvetésben nő az erre fordítható pénz. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghirdette tanoda programját, amelynek keretében csaknem 11 ezer roma diák kap ösztöndíjat tanulásának könnyebbé tételéhez. Ezen belül 3894 általános iskolás, 3243 gimnazista, 2975 szakiskolás, 832 egyetemista és főiskolás kap ösztöndíjat, illetve húszan külföldi tanulmányi ösztöndíjban részesülnek.

Az erre fordítható 380 millió forintos keretet azonban nem tudták teljesen kihasználni, mert 120 pályázat nem felelt meg az alaki előírásoknak. A jövőben szeretnék elérni, hogy az ötödik osztályos kortól lehessen pályázni ösztöndíjakra, az pedig már kézzel fogható eredmény, hogy az általános iskolákban az ingyenes étkeztetés lehetőségét kiterjesztették az alsó tagozatosokról a felső tagozatosokra - tudatta.

A kétéves romaintegrációs programot a magyar költségvetésen kívül a Nemzeti Fejlesztési Tanács is támogatja, amelynek keretében, ha minden lehetőséget kihasználnak, beleértve a szociális programot is, akár 60-70 milliárd forintot is szánhatnak erre a célra - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását