2024. május 5. - Györgyi

Gyurcsány bizakodik

Gyurcsány Ferenc bízik abban, hogy a szombati MSZP frakcióülésen a közélet megtisztítását célzó csomagjához megkapja a parlamenti képviselők kellő támogatását; erről a miniszterelnök a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban beszél.
2007. október 13. szombat 12:41 - Hírextra

A kormányfő azt mondta: bízik abban, hogy az MSZP képviselőcsoportja a szombati frakcióülésen támogatni fogja a közélet megtisztítását célzó javaslatait.

"Én valóban jobban szeretném, ha az ügyek a parlamentben dőlnének el" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, bár elismerte, hogy ebben az ügyben keresi a "közvetlen támogatást".

Közölte: világossá kívánja tenni mindenki számára, hogy nincs társadalmi támogatottsága annak, hogy a privilégiumokat fenntartsák. Hozzátette: az elmúlt tíz nap tapasztalata számára az, hogy vitákon keresztül, de egységesül a frakció.

A kormányfő szerint - a Fidesz állásponttal szemben - nem zsarolta meg párttársait, hanem iránykijelölésről, a szándékok egyértelműsítéséről van szó. Azt hangsúlyozta: nem népszavazást, megoldást szeretne.

A tisztasági csomag bejelentésének időpontjával kapcsolatban Gyurcsány Ferenc azt mondta: ehhez a Zuschlag ügy teremtette meg a "lélektani pillanatot". Emlékeztetett arra, hogy 1999-ben egy cikkében már sürgette ezeket a szabályokat.

A javaslatcsomag részét képező pártfinanszírozással kapcsolatban Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, a támogatásokkal nincs baj akkor, ha ezek nyilvánosak. Mint mondta, azt szorgalmazza: az legyen világos, ki adja a pénzt.

Azzal kapcsolatban, hogy polgármester ne lehessen országgyűlési képviselő a kormányfő azt mondta: a jelenlegi rendszerben, ahol ez megengedett, nem világos, hogy a törvényhozás nem a közvetlen helyi érdekérvényesítés, hanem az átfogó országos szabályozás döntési terepe.

Arra a felvetésre, miszerint Sólyom László köztársasági elnök még alkotmánybíróként amellett érvelt, hogy polgármester ne lehessen képviselő, a kormányfő közölte: ugyanazt gondolja, amit Sólyom László. Hozzátette: elképzeléseiről abban a reményben tájékoztatta az államfőt, hogy egyetért azokkal. Ebben nem is csalódott - mondta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma már nem csak az eredetileg meghirdetett hét indítványról van szó, hiszen elfogadta a Fidesznek azokat a javaslatait, amelyek a kormánytagok jövedelmi helyzetét próbálja átláthatóbbá tenni. Ebből hétfőre önálló törvénymódosító javaslatot készítenek, és ez lesz a nyolcadik pont - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint ma Magyarországon nem a reformok radikálisak, hanem a helyzet "túlérett". Mint mondta: annak az árát fizetjük most, amit nem csináltunk meg húsz éven keresztül.

Úgy vélte, akik plebejus politikáról beszélnek, és közben azt a rendszert akarják konzerválni, amely a társadalmi elit érdekeit képviseli, a legnagyobb társadalmi hazugságba sodorják az országot. Közölte: ehhez nincs okuk asszisztálni.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását