2024. május 8. - Mihály

Törvénymódosításra van szükség az utcai rendzavarók ellen

Egyetértés van a parlamenti pártok között, hogy szükséges a törvények módosítása az utcai rendzavarások elleni hatékonyabb fellépés érdekében - mondta Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten újságíróknak, az ebben a témak
2008. április 3. csütörtök 12:34 - Hírextra
Az egyeztetésen a gyülekezési törvény, a büntető törvénykönyv (Btk.) és a szabálysértési törvény módosítása került szóba - közölte a politikus. Hozzátette: a megbeszélésen arról egyeztettek, miként lehetne hatékonyabban fellépni az utcai rendzavarókkal szemben, illetve hogyan lehet a gyülekezési törvényt módosítani, hogy minél inkább lehetővé tegye a véleménynyilvánítás szabadságát.

Bárándy Gergely elmondta, szó volt a jogalkalmazás felülvizsgálatáról is. Az MTI kérdésére kifejtette, ez alatt a rendőrségi jogalkalmazást kell érteni, a demonstrációk engedélyezését, az azzal kapcsolatos fellépést, igazoltatást, oszlatást.

Az MSZP-s politikus elmondta: mindenki egyetértett abban, hogy mivel alapvető jogokat szabályozó törvényekről van szó, kellő mértéktartással kell az ügyhöz hozzáállni. Megjegyezte: alkotmányos megoldással, ötpárti közös törvényjavaslattal szeretnének előállni.

Kérdésre elmondta, hogy az általa benyújtott Btk-módosítás és Rogán Antal fideszes képviselő indítványa is szóba fog kerülni az egyeztetéseken. Március közepén a garázdaság minősített eseteinek módosítását javasolta Bárándy Gergely, aki szerint javaslata kiegészíti Rogán Antalnak (Fidesz) a rendezvénytől való eltiltásra vonatkozó kezdeményezését. Mindkét javaslat a Btk-t módosítaná.

Bárándy Gergely közölte: ezen az első megbeszélésen az alapvető irányokat szerették volna meghatározni, és ez sikerült is.

Az egyeztetésen a Fideszt Répássy Róbert, a KDNP-t Rubovszky György, az SZDSZ-t Hankó Faragó Miklós és az MDF-et Hock Zoltán képviselte.

Az ötpárti egyeztetés két hét múlva folytatódik, amelyre meghívják az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakértőit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását