2024. május 2. - Zsigmond

Török világ Pécsett

A török kultúra és művészet ezerarcú világába enged bepillantást az Utazás a török félhold körül elnevezésű rendezvénysorozat, amely a baranyai megyeszékhelyen kezdődött pénteken - közölte a szervező Művészetek és Irodalom Háza igazgatója programismertető
2007. október 12. péntek 19:47 - Hírextra

A fotó-, a tánc-, a zene- és a filmművészet különleges "montázsával" szeretnénk közelebb hozni, árnyalni a Törökországról kialakult képet, s hozzá kívánunk járulni a Pécs és Isztambul közötti kapcsolat erősítéséhez - mondta el Bozóky Anita, utalva arra, hogy a két város Essennel együtt 2010-ben Európa kulturális fővárosa lesz.

A november 9-ig zajló rendezvények közül kiemelte Mánfai György pécsi fotóművész Törökországban készült képeiből rendezett, Anatólia varázsa című, pénteken nyílt tárlatát, valamint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra török hatású díszítéssel ellátott termékeiből rendezett kiállítását.

Az igazgató beszámolt arról, hogy a zenekedvelők hallhatják az Arasinda együttest, amely Kelet-Közép-Európában egyedüli zenekarként játszik hagyományos és feldolgozott török népzenét. A táncrajongókat az Amira Art Company orientális táncszínházi előadására várják, a filmeket kedvelők pedig a sajátos képvilágú török filmművészet alkotásaiból válogathatnak.

Mindenkinek igyekszünk kellemes kikapcsolódást biztosítani. A gyerekeket kézműves játszóházba, kávéházi árnybábszínházba és látványos, jelmezes történelemórára várjuk, a turistáknak pedig a város török emlékeire koncentráló koraesti művészettörténeti barangolásokat ajánljuk - tette hozzá.
Méhes Márton, a pécsi EKF-program művészeti igazgatója arról beszélt, hogy a törökök baráti népként tekintenek a magyarokra, ezért Isztambul számára is fontos a magyar kulturális értékek bemutatása.

Pécs, csakúgy, mint a másik kulturális főváros, Essen 2010-ben külön pavilont kap a Boszporusz partján, emellett tárgyalások folynak egy isztambuli Csontváry-tárlat és egy porcelán-kiállítás szervezéséről - mondta el a művészeti igazgató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását