2024. április 27. - Zita

1 milliárd forintos adomány

Egymilliárd forintot adományoz a Demján Sándor Alapítvány 26 Nyírbátor környéki és öt észak-erdélyi település halmozottan hátrányos helyzetű fiataljainak. Ezt maga a jótékonykodó nagyvállalkozó-üzletember jelentette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei váro
2007. október 12. péntek 19:42 - Hírextra

Az adomány felhasználásáról szóló támogatási programismertető rendezvényen részt vett Veres János, a körzet MSZP-s országgyűlési képviselője, pénzügyminiszter is, aki - mint elmondta - része volt annak a gondolatnak a megszületésében, amely alapján kidolgozták a határon átnyúló segítségadás feltételrendszerét a rászorulóknak.

Demján Sándor közölte: magánvagyonából egy évvel ezelőtt tett 8 milliárdos felajánlást, hogy támogassa az oktatási esélyegyenlőség megteremtését, s a szegények tanulását.

A Nyírbátor környéki településeken, valamint a határon túl, Börvely, Csanálos, Csomaköz, Kálmánd és Mezőfény községekben öt esztendőn át évi 200 millió forinttal segítik a hátrányos helyzetű óvodások, általános és középiskolások tudásszerzését, tehetségük kibontakoztatását.

A nagyvállalkozó üzletember elmondta azt is, hogy hasonló jótékonysági program indítását tervezi egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistérségben.

Hozzátette: szeretné, ha követhető modell jönne létre adományából, s nemcsak Magyarországon, hanem a régió többi országában is segítenék a tehetősebb emberek a szegénység leküzdését a jövőben.

Megjegyezte még, hogy az alapítvány, a taníttatás támogatása mellett, gazdasági programot dolgoz ki a két érintett körzet fejlesztésére, hiszen - szerinte - a halmozottan hátrányos helyzet felszámolása nem képzelhető el munkahelyek teremtése nélkül.

A szabolcsi, erdélyi támogatási program pályázat alapján segíti a szegény gyermekeket, így hozzájárul óvodai egyéni felszerelésük, ruházatuk beszerzéséhez, étkeztetésükhöz.

Nyírpilisen egy mintaóvodát is kialakítanak, ahol a legkorszerűbb körülményeket teremtik meg a gyermekek oktatásához, s az intézmény példaként szolgál majd hasonlók létrehozásához.

Az általános és középiskolások, a taneszköz-beszerzésen kívül, ösztöndíjat kapnak tanulmányaik folytatásához, továbbá nyelvi és nyári táborokba, valamint kulturális programokra utazhatnak az alapítvány segítségével.

A Demján Sándor Alapítvány támogatói szerződést köt kedden Budapesten a Csányi Alapítvány a Gyermekekért kiemelkedőn közhasznú alapítvánnyal, s öt éven át, évi 40 millió forinttal segíti majd annak a tevékenységét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását