2024. május 2. - Zsigmond

Tízből nyolc ember szegény

Szegénységben él az emberiség 80 százaléka, ezért Szent Erzsébet karitatív tevékenysége napjainkban is aktuális - mondta Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke pénteken, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán, a Szent
2007. október 12. péntek 18:05 - Hírextra

Jézus az eucharisztiát és a szegények felkarolását hagyta az emberekre - emlékeztetett a máltai szeretetszolgálat vezetője, aki szerint a két tevékenység egyenrangú, és ezt Szent Erzsébet is szem előtt tartotta. A máltaiak ezért is választották jelmondatukul "A hit védelme és a szegények szolgálata" mottót, amelynek teljesítéséhez vissza kell térni az evangélium üzenetéhez - hívta fel a figyelmet.

Idézte XVI. Benedek pápát, aki a szegények szolgálatát az egyház legfontosabb tevékenységének nevezte egyik megnyilatkozásában. Ennek a szeretetszolgálat maradéktalanul igyekszik megfelelni, emiatt viszont az emberi létből fakadó önzésüket kell túlszárnyalniuk - hangsúlyozta az elnök.

A karitatív tevékenység vallási hátterét megvilágítva Kozma Imre emlékeztetett Romano Prodinak az Európai Bizottság elnöki tisztségéből való lemondásakor tett kijelentésére, miszerint Európának ki kell békülnie Istennel, ha fenn akar maradni, és ehhez értelmezése szerint feltétlenül hozzátartozik a szociális érzékenység.

Beer Miklós váci megyéspüspök arról szólt, hogy egyházmegyéjükben 14 kórházat tartanak fenn, mindegyikben főállású lelki gondozó tevékenykedik, akiknek munkáját önkéntesek segítik, ezzel is megfelelve Szent Erzsébet példájának.

Az igazi keresztényi hozzáállás az, ha az emberek mindenféle érdek nélkül segítenek a rászorultakon, ám az ilyen magatartás kialakulásához szükséges a szülők nevelő ereje - mutatott rá.

Beszámolt a frissen alakult karitász csoportokról, amelyeknek állandó irodára, fizetett alkalmazottakra és sok reklámra van szükségük, de esetükben is a szabad akaratú segítés a legfontosabb, amelynek során pihenőidejükből áldoznak valamennyit a társadalom szegény rétegeivel való gondoskodásra. A papok, orvosok és pedagógusok munkáját külön kiemelte, mint akiknek a tevékenységében különösen fontos az önfeláldozás és az elhivatottság.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását