2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Többségében jó minőségűek a fürdővizek

A fürdővizek minőségéről készült - és az Európai Bizottság által hétfőn Brüsszelben bemutatott - éves jelentés szerint 2007-ben az Európai Unió fürdőhelyeinek nagy többsége megfelelt az uniós higiéniai követelményeknek.
2008. június 2. hétfő 16:30 - Hírextra

A kötelező követelményeket a tengerparti fürdőhelyeknek hozzávetőleg 95 százaléka, a folyóparti és tavi fürdőhelyeknek pedig 89 százaléka teljesítette.

A tagállamoknak minden évben jelentést kell benyújtaniuk a területükön található tengerparti és édesvízi fürdőhelyek vízminőségéről. 2007-ben több mint 21 ezer fürdőhelyet vizsgáltak meg. Ezek közül több mint 14 ezer tengerparti, közel 7 ezer pedig belvízi édesvízi fürdőhely volt. 2006-ban új fürdővízminőségi jogi szabályozást fogadtak el, ami új tudományos eredményeket vesz figyelembe, valamint nagyobb hangsúlyt fektet a nagyközönségnek a fürdőhelyek minőségéről való tájékoztatására. Általánosságban elmondható, hogy a minőségi minimumkövetelményeknek megfelelő fürdőhelyek száma 2007-ben alig változott.

A tengerparti fürdőhelyek esetében a kötelező követelményeket teljesítő helyszínek aránya közel egyszázalékos csökkenést követően jelenleg 95,2 százalék. Az édesvízi fürdőhelyek tekintetében megállapított eredmények nem mutattak érdemi változást: a kötelezően teljesítendő követelményeknek a 2006-os 88,8 százalékhoz képest 2007-ben a fürdőhelyek 88,7 százaléka felelt meg. Tavaly a tagállamok összesen 143 fürdőhelyet töröltek az országos jegyzékekből, ami a jegyzékekből törölt fürdőhelyek számának 44 százalékos csökkenését jelenti az előző évhez képest. Az Európai Bizottság ugyanakkor továbbra is azt szorgalmazza, hogy a tagállamoknak inkább a forrásnál kell kezelniük a környezetszennyezési problémákat, ahelyett hogy az uniós minőségi követelményeket nem teljesítő fürdőhelyek törléséhez folyamodnának.

Magyarországon 238 édesvízi fürdőhelyet vizsgáltak meg, és ezek 79 százaléka felelt meg a jelenleg kötelező kritériumoknak, ami enyhe csökkenés az előző évhez képest. Az uniós szinten már elfogadott, de kötelezően és teljes körűen csak 2015-től alkalmazandó új, szigorúbb kritériumokat alapul véve azonban a magyarországi fürdővizeknek csak 53,8 százaléka lett volna megfelelő 2007-ben, és ez 4 százalékpontos csökkenés 2006-hoz képest. A megfelelő vízminőségi körbe nem sorolt fürdőhelyeknek azonban csak egy része - az összes fürdőhely öt százaléka - volt bizonyítottan nem megfelelő: a többi hely azért nem kaphatott megbízható minősítést, mert elégtelen volt az adatszolgáltatás. Tavaly két, addig engedélyezett fürdőhelyen tiltották meg a fürdést Magyarországon.

Az uniós tanulmány kitér arra, hogy Magyarország ellen nem folyik eljárás a fürdővizek minőségével kapcsolatos szabályozással összefüggésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását