2024. április 20. - Tivadar

A KDNP nyugdíjszámlát szeretne

Bemutatta nyugdíjkoncepcióját pénteken KDNP. A kereszténydemokraták elképzelései között szerepel egyebek mellett a nyugdíjszámla, amelyből kiderülne, hogy az adózók mennyi pénzt fizettek be, és ezért mennyi nyugdíj jár nekik. Az ellenzéki párt a 70 év fel
2007. október 12. péntek 14:08 - Hírextra
Saját társadalmi és gazdasági hatástanulmányára alapozva készítette el a Barankovics Alapítvány a KDNP számára a komplett nyugdíjreform-tervezetet - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt, a párt elnöke és frakcióvezetője. A csaknem 400 oldalas tervezetet az ellenzéki párt már be is nyújtotta az Országgyűlésnek.

A párt egy új testületre, a Társadalombiztosítási Tanácsra bízná a nyugdíjrendszert érintő kisebb döntéseket, míg a nagyobb horderejű változtatásokhoz a parlament jóváhagyására is szükség lenne úgy, hogy a döntéseket két egymást követő ciklusban külön-külön is meg kell szavaznia az Országgyűlésnek - mondta Harrach Péter, a KDNP országgyűlési képviselője. Így lehetne elkerülni, hogy a törvénymódosításokat ne a pillanatnyi politikai érdekek vezéreljék. A Társadalombiztosítási Tanács az Állami Számvevőszékhez vagy a jegybankhoz hasonló független jogállású testület lenne, amelynek tényleges döntési hatásköre lenne, nemcsak javaslattételi és véleményezési joga.

A javaslat szerint az aktív adófizetők saját szüleik nyugdíját egészíthetnék ki adójuk bizonyos százalékának felajánlásával. Ez hasonló lenne a jelenlegi 1+1 százalékos rendszerhez.

A szolidaritási elvek és a biztosítási szempontok figyelembevételével alkotnák meg a nyugdíjszámlát. Az adózók ennek segítségével pontosan tudnák, mennyi pénzt fizettek be eddig. A biztosítottak azt is kiszámolhatnák, hogy a nyugdíjkorhatár utáni további munkával mennyivel több nyugdíjra számíthatnának.

A 70 évnél idősebbek alanyi jogon jutnának állampolgári alapnyugdíjhoz, függetlenül attól, hogy fizettek-e korábban járulékot. Újraszabályoznák a nyugdíjbiztosítók intézményi hátterét is. Elképzeléseik szerint így nemcsak a biztosítók, hanem a biztosítottak is jobban járnának - hangzott el a KDNP pénteki tájékoztatóján.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását