2024. április 30. - Katalin, Kitti
A Budapesten a szocialista vezetők nem szerepeltek valami fényesen. Ráadásul a botrányok miatt jelentősen hozzájárultak a párt megítélésének romlásához. Ezt nem lehet sokáig megtorlatlanul hagyni.
2010. május 7. péntek 12:19 - Pénzes Dávid
Tény, hogy a választáson a fővárosban jobban szerepelt a párt, mint az országos átlag, hiszen országosan 19,3 százalékot értek el, míg Budapesten 25,33 sikeredett. Ám érdekes módon Steiner Pál, a párt fővárosi frakcióvezetője jócskán ez alatt teljesített (20,49). Igaz, Burány Sándor az MSZP fővárosi elnöke 33 százalékot kaszált. Viszont Horváth Csaba főpolgármester-jelölt el sem indult a versenyben.

Miért is lényeges ez?

Az országos szintű bukás minden bizonnyal a fővárosi botrányokba keveredett szocialistáknak is köszönhető: a BKV-ügyek, a Főkefe, a gyógyfürdők, vagy a parkolási cégek körüli számtalan visszaélés és sikkasztás, elérte a politikusokat is.

Éppen ezért az önkormányzati választások előtt le kell rendezni a budapesti pártszervezet tisztújítását is. S könnyen lehet, hogy ez Horváth Csaba főpolgármesteri-jelöltségét is veszélyeztetni fogja, hiszen őt még a jelenlegi szervezet jelölte.

A törésvonal


Szanyi Tibor a Gyurcsány dolgozatról és Horváth Csabáról
Ezt kár volt megírni, nem gondolom, hogy különösebben jelentős dolgozat lenne. Hosszú éveken felelőse, szervezője volt annak, amit most ostoroz – mondta Gyurcsány írásáról. Horváth Csaba, volt főpolgármester-helyettes az ingyenes tömegközlekedést célzó „jó híre” kapcsán úgy fogalmazott: tömegközlekedési javaslat esetében az ország összes nagyvárosát tekintetben kell venni. Egy olyan javaslat, mely csak egy városra vonatkozik, el fog sikkadni az ötletek szintjén. Forrong a párt, sok olyan javaslat van, hogy a listákat gondoljuk át – válaszolta arra a kérdésre, hogy Horváth Csaba lesz-e az MSZP főpolgármester-jelöltje ősszel.
A Budapesten jól szerepelt szocialisták (Tóth József, Szanyi Tibor, Molnár Gyula) ismereteink szerint egyfajta egységfrontot alkotnak a sokak által csak „maffia-szociknak” becézett (Burány, Steiner, Hagyó, Horváth) csapattal szemben. Ez jól látszik Szanyi Tibor és Molnár Gyula megnyilatkozásaiból, amit Horváth Csaba „ingyenes BKV” megnyilatkozásához fűztek.

Információink szerint az MSZP ezen józanabb szárnyának az a célja, hogy eltávolítsa a posztjáról Burány Sándort és Steiner Pált, valamint szeretnének új főpolgármester-jelöltet is. A céljuk tulajdonképpen jogos: hiszen az említett figurák sokat tettek a párt megítélésének romlásáért, és a választáson valódi eredményeket sem tudtak hozni.

Lehetséges

A HírExtra úgy tudja, hogy viszonylag jó esélyük van elérni céljaikat, hiszen a párt vezetésére áhítozó Mesterházy Attila is inkább mellettük áll. Mesterházy jól látja, hogy a budapesti pártvezetők egyre vállalhatatlanabbak és a tisztújításra nem csupán országos elnökségi, de minden szinten szükség van. Ráadásul ő is az önkormányzati választások előtti tisztújítást szeretné, ami nyilvánvalóan a budapestiek távozását is jelenti.

Ide kívánkozik az a tény is, hogy jelenleg Mesterházy az egyetlen biztosan megválasztott tisztségviselő a pártban (frakcióvezető). Az elnök és az elnökség lemondott, teljes tisztújítás jön, a frakcióvezető-helyettesek nincsenek megjelölve, a Parlamenti elnöki posztjára sem tudni, hogy ki fut be. Azaz most Mesterházynál pattog a labda, ő lehet, aki diktál.

Kell egy név

Ha tehát Budapestet is „kisöprik”, akkor Horváth Csaba helyett meg kell jelölni egy új főpolgármester-jelöltet. Erre leginkább Molnár Gyulának és Tóth Józsefnek van esélye. Szanyi Tibort a párt örök lázadójaként tartják számon, kedvelik, mert szókimondó, ám belső támogatottsága nem elég ahhoz, hogy ezt a tisztet elnyerje. Tóth József és Molnár Gyula viszont jó választás lehet. Közülük talán Tóth Józsefnek van nagyobb esélye (s az is lehet, hogy Molnár alapból nem vállalná).

Bármelyikük is indulna, az világosan látszik, hogy sokkal nagyobb eséllyel szállhatna szembe a Fideszes kihívóval (aki egyelőre Tarlós István, de itt is hallani olyat, hogy Rogán Antal befuthat), mint Horváth Csaba. S ráadásul egy új jelöltnek talán sikerülne kiköszörülnie azt a csorbát, amit Horváth az ingyenes tömegközlekedésről dobott be.

Minden azon múlik, hogy lesz-e elég számú tökös legény a pártban, akik támogatják az önkormányzati választás előtti tisztújítást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását