2024. május 16. - Mózes, Botond

Gyors az áradás üteme

Gyors az áradás üteme a Hernádon, mindössze tíz óra alatt első fokúról harmadfokú vízállási értékre emelkedett a folyó vízszintje - mondta az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője az MTI-nek.
2008. július 25. péntek 10:04 - Hírextra
Csont Csaba közölte: péntek reggel 8 órakor 352 centiméteres vízállást mértek Hidasnémetinél, ez már fél méterrel magasabb a harmadfokú riasztási szintnél.

Hozzátette: azért rendelték el csütörtökön a harmadfokú készültséget, hogy "időelőnyük legyen a folyó áradásához képest", mert a külföldi vízgyűjtő területeken mért adatok alapján látszott, hogy hatalmas vízmennyiség érkezik.

Arról is beszámolt, hogy mintegy 100 ezer homokzsákot és 5 ezer köbméternyi homokot biztosítanak a védekezéshez. Hidasnémetinél már éjszaka is dolgoztak, pénteken a reggeli órákban megkezdődtek a töltéserősítések, illetve magasítások Méra, valamint Ócsanálos és Gesztely térségében.

A körtöltések mentén szintén elkezdődött az árvízi védekezési munka, ami az önkormányzatok feladata.

A harmadfokú készültséget akkor rendelik el, ha a mértékadó vízmércén a vízállás eléri a harmadfokú készenlét magasságát és további áradás várható. Ennél a készültségi szintnél a gátak akár már maximális vízterhelést is

kaphatnak. A védelmi létszám szükség szerint bővül, kivonul a védelmi osztag, szélsőséges esetben
a töltésekre vezénylik a társ vízügyi szervezetek osztagait, a honvédségi, a katasztrófavédelmi egységeket és közerőt is igénybe vesznek.

Védekeznek az árvízi jelenségek (szivárgás, buzgár, fakadóvíz) ellen. Szükség szerint ülésezik az érintett megye Védelmi Bizottsága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását