2024. május 4. - Mónika, Flórián

Válik a leszbikus pár

Válásért küzd egy leszbikus pár Amerikában; a Rhode Island-i pár 2004-ben Massachusetts államban kötött házasságot, most saját államukban szeretnének elválni.
2007. október 11. csütörtök 09:15 - Hírextra

A válni akaró pár három évvel ezelőtt Massachusettsben, az egyetlen olyan amerikai szövetségi államban kötött házasságot, ahol legalizálták az azonos neműek egybekelését. Cassandra Ormiston és Margaret Chambers ügyvédjei most azért küzdenek, hogy a válást a pár lakóhelyén, Rhode Island államba mondják ki, ahol a jog mélyen hallgat az azonos nemű párok házasságáról, és ily módón a válásról is. A pár már 2006-ban beadta a válókeresetet.

Az állam legfelsőbb bírósága előtt a pár ügyvédjei azzal érvelnek, hogy a homoszexuális pároknak is ugyanolyan joguk van elválni, mint a heteroszexuálisoknak. Amennyiben a bíróság nem adna helyt a leszbikus pár kérelmének, egyetlen jogi lehetőségként a két nőnek meghatározott időre Massachusetts államba kellene költöznie, hogy aztán újra beadhassák a válási kérelmet.

"Ez teljes mértékben igazságtalan teher" - mondta a bíróság épülete előtt Ormiston. "Ez egy teher, amit senki más nem visel, egy olyan dolog, amit nem is akarok cipelni" - fűzte hozzá.

A bíróság egyetlen feladata, hogy eldöntse, érvényt adhat-e egy más államban kötött homoszexuális házasságnak azzal az egyedüli céllal, hogy kimondja a válást - hangzott el a tárgyalótermi vitában. A válni akaró pár ügyvédjei hangsúlyozzák, az ügy nem arról szól, hogy homoszexuálisok vagy heteroszexuálisok a szereplői. "Érvényes házasságkötés történt Massachusettsben, senki nem kéri a bíróságot, hogy az azonos neműek házasságának Rhode Island államban való érvényességével foglalkozzon" - mondta Margaret Chambers ügyvédje.

Massachusetts állam hivatalosan 2006-ban, azt követően mondta ki, hogy Rhode Island-i homoszexuális párok is köthetnek házasságot náluk, hogy világossá vált: Rhode Islanden semmi nem tiltja az azonos neműek házasodását. A Rhode Island-i hatóságok ugyanakkor semmilyen lépést nem tettek, hogy elismerjék ezeket a házasságokat.

Az ügyben jelenleg is folyik a döntéshozatal, amelyben a legfelsőbb bíróság a törvényhozás képviselői mellett a kormányzó és az állam legfőbb ügyészének tanácsát is kikérte.

A világon elsőként 2004 szeptemberében vált el egy kanadai leszbikus pár, amely az azonos neműek házasságát lehetővé tévő bírósági döntés után az elsők között házasodott össze Ontario államban.
A homoszexuális válásoknak a melegházasságot először törvényessé tevő Hollandiában van a legnagyobb gyakorlata, ott 2001 óta közel azonos arányban válnak el a azonos és különnemű párok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását