2024. április 26. - Ervin

Kállai Ernő a kisebbségi ombudsman hatásköréről

A kisebbségi ombudsman hatáskörét is feszegeti az a törvénytervezet, amit a kisebbségi ombudsman hivatalában készítettek el, s amit még a héten eljuttatnak az Országgyűlés elnökéhez. Erről maga Kállai Ernő beszélt csütörtöki, debreceni sajtótájékoztatóján
2007. október 11. csütörtök 18:47 - Hírextra

A hatáskörét illető problémák példájaként említette, hogy jelenleg a kisebbségi ombudsmannak nincs lehetősége olyan diszkriminációs esetben eljárni, ami a magánszférában történik.
Differenciálni, modernizálni kell a szankciók rendszerét is, jelenleg ugyanis csak ajánlásokat, javaslatokat fogalmazhat meg, s ez nem bizonyul elég hatékonynak - tette hozzá.

Kállai Ernő szerint a XXI. században léteznek olyan, "differenciáltabb megoldások", amelyek hatékonyabbá teszik a munkát.

Az MTI érdeklődésére elmondta, hogy nem hatósági jogkört akar, nem büntetni kíván, inkább a mediálást, a közvetítést tekintené újabb, modernebb területnek a tevékenységében. Ezzel együtt elképzelései szerint az esélyegyenlőségi képzésekre való kötelezés is megjelenhetne a differenciáltabb megoldások sorában - jelezte.

Kállai Ernő elmondta azt is, hogy konkrétan megszövegezett törvénytervezetet készítettek a hivatalában, ami több jogszabályt is érint.

A közel 30 oldalas jogszabály "a modernizáció irányába vezeti az ombudsmant" - fűzte hozzá.
Az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal székházában tartott sajtótájékoztatón Kállai Ernő elmondta: jövőre országjárásra indul, s a régiók központjaiban minden kisebbségi közösséggel találkozni kíván.

Szeretné a hivatalát közelebb vinni az emberekhez, ezért előkészület alatt van az a megállapodás, amelynek alapján a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz tartozó Esélyek Háza-hálózatra épülve kihelyezett tagozatokat létesítene a kisebbségi ombudsman.

A sajtótájékoztatón Kerekes Edit, az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője elmondta: a régióban 244 kisebbségi önkormányzat van, ebből 198 cigány önkormányzat.
Ő is rendkívül fontosnak nevezte az ombudsmannal való párbeszédet, ami a hivatal ellenőrző-segítő tevékenységét is támogatja.

Kérdésre válaszolva Kállai Ernő a cigányság helyzetéről szólva kifejtette: az alapokhoz kell hozzányúlni: azaz mindent az oktatásnál kell kezdeni, hogy piacképes szakmákhoz jussanak romák, s ne termelődjenek újra a leszakadó rétegek.

Ez egyszeri "nagypolitikai döntést" és jelentős pénzt igényel. A 20-30-50 éves programhoz azonban politikai konszenzus kellene - jelentette ki a kisebbségi ombudsman Debrecenben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását