2024. május 6. - Ivett, Frida

Erotikus kiállítás

Kétezer-ötszáz év erotikus művészetét bemutató kiállítással ünnepli 25. születésnapját a londoni Barbican kulturális központ. A pénteken nyíló, 2008. január 27-ig nyitva tartó tárlat egyetlen szépséghibája, hogy csak 18 éven felüliek látogathatják.
2007. október 11. csütörtök 13:46 - Hírextra

Mint Kate Bush, a múzeum művészeti igazgatója elmondta, csak ezzel az "X" besorolással engedhették meg maguknak, hogy minden tabut mellőzve merészen bemutassák a szexualitás és a művészet 25 évszázados időutazását a legnagyobb alkotók látásmódján keresztül. Így nem kell tekintettel lenni a serdületlenek érzékenységére, csupán annyi tilalmat szabtak, hogy a műtárgyak nem sugallhatnak erőszakot és pedofíliát.

A közel 250 erotikus mű között a látogatók felfedezhetnek római márványszobrokat, pompeji falfestményeket, és olyan ókori görög használati tárgyakat, amelyeken nyomot hagyott az érzékiség. Nem hiányoznak a klasszikus "szexuálpedagógiai művek", mint az indiai Káma-szútra, vagy az olyan kínai selyemfestmények, japán fametszetek és arab kéziratok, amelyek a nemi aktus technikáját emelik művészi szintre. A reneszánsz kor testi felszabadulása mellett fellebben a fátyol arról is, hogy a fények angol festője, Joseph M. Turner, vagy a francia szobrászóriás, Auguste Rodin vázlatfüzeteiket erotikus rajzokkal töltötték meg. A tárlat különösen gazdag kínálatot ad a XX. századból: Pablo Picasso, Egon Schiele, Gustav Klimt festményei éppúgy megtalálhatók, mint Jeff Koons szobrai, Andy Warhol és Nan Goldin "botrányos" filmjei, vagy Robert Mapplethorpe homoszexuális és szadomazo fotói, miközben a látogatók hangfelvételen élvezhetik Sade márki és Vlagyimir Nabokov szövegeit.

A bemutatott művek túlnyomó többségére jellemző, hogy a maguk korában betiltották, vagy megpróbálták őket "illedelmessé" tenni. A kiállítás kedvéért kinyílt a British Museum "Secretuma" és a nápolyi múzeum "Gabinetto segretója", amelyekben - szigorú hatósági felügyelet mellett - a túlságosan merész tárgyakat őrizték. Így került elő az az 50 centiméter magas, gipszből készült fügefalevél, amelyet Michelangelo Dávidjának intim testrészére helyeztek, amikor a prűd Viktória királynő Firenzébe látogatott.

Martin Kemp, a kiállítás egyik biztosa szerint a szexualitás az emberiség egyik alaptémája, és az különbözteti meg a pornográfiától, hogy ez utóbbi "egydimenziós", és nem tárja fel az emberi kapcsolatokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását