2024. április 25. - Márk

Dupla "űrkoncert"

Multimédiás dupla "űrkoncertet" ad pénteken a fővárosi Szkéné Színházban az elektronikus kortárs zenét játszó Sc.Art együttes; a különleges produkciót egy eddig kevéssé ismert, úgynevezett live coding technikával megvalósuló vetítés kíséri.
2009. október 26. hétfő 19:50 - HírExtra
A tudomány és a művészet mozaikszavát viselő Sc.Art-ban a KFT két tagja, Márton András dobos és Lengyelfi Miklós basszusgitáros mellett ifj. Kurtág György zeneszerző játszik. A kozmikus eredetű hangokat felhasználó csapat a Das wohltemperierte Universum (A jól temperált univerzum) című műsorát adja elő a Szkénében, 19 és 21 órakor.

"Kozmikus eredetű hangokat használunk fel, ezeket részben eredeti változatukban játsszuk le felvételről, részben hangszereken reprodukáljuk a hangokat, illetve az azok által inspirált hangzásokat" - mondta Márton András korábban az MTI-nek.

Ezeket a kozmikus hangokat a NASA által felbocsátott különböző űrszondák rögzítették a világűrben, például a Jupiter közelében, a Szaturnusz forgásának hangját, a Titán holdra leereszkedő űrszonda süvítését, a Föld légkörének ütköző elektronok hangját. A hangok egyrészt zörejek, másrészt különböző algoritmusok segítségével hallhatóvá tett zenei hangok, köztük a mikrohullámú háttérsugárzás hangja, ami az ősrobbanás nyomán keletkezett.

A Sc.Art-előadás fontos meghatározó elemei azok a hangzások is, amelyeket a Franciaországban élő és elektronikus zenével foglalkozó neves szerző, ifj. Kurtág György tizenöt év alatt különböző stúdiókban kikísérletezett.

Az előadás különböző tételekből áll, ilyen A teremtés hangja, A Föld behangolása, Huygens magánya. (Utóbbi az első űrszonda, amely leszállt a Szaturnusz Titán holdjának felszínére, nevét Christiaan Huygens holland csillagászról kapta.)
"Szeretnénk ezeket az anyagokat rögzíteni és lemezen megjelentetni" - mondta Márton András korábban az MTI-nek.

A Szkéné Színházban a multimédia-koncert látványa a Kitchen Budapest munkája; a vetítőn megjelenő animációt valós időben programozzák. A live coding nevű új technikát egy angol programozóval közösen fejlesztik, eddig kevés helyen volt látható a világon. A live coding az előadás keretein belüli programozás folyamata, aminek során az előadó zenét vagy vizuális tartalmat generáló szoftvert ír és módosít élőben, emellett kihangsúlyozza a programozási nyelvekben a számítási folyamatok definiálásában és kezelésében rejlő kifejezőerőt.

A Sc.Art november 5-én Szombathelyen, az Agora-Savaria Filmszínházban lép fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását