2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Frankó az adónk

Az Európai Bíróság mai ítélete szerint a magyar iparűzési adó (HIPA) nem ütközik a közösségi jogba, mivel az nem minősül olyan forgalmi típusú adónak, mint az ÁFA, amelyből a tagállamok a közösségi jog értelmében csak egyet tarthatnak fenn.
2007. október 11. csütörtök 13:50 - Hírextra
Az Európai Bíróság a Legfelsőbb Bíróság, illetve a Zala Megyei Bíróság megkeresése alapján vizsgálta a magyar helyi iparűzési adó európai joggal való összeegyeztethetőségét. Az ítélet az olasz regionális termelési adó (IRAP) ügyben tavaly októberben meghozott ítélet logikáját követve állapítja meg, hogy a HIPA azért nem ütközik a közösségi jog úgynevezett hatodik ÁFA irányelvébe, mert az nem arányos a termék, illetve szolgáltatás árával, illetve nem úgy került kialakításra, hogy azt a végső fogyasztóra áthárítsák.

A Bíróság megállapítása szerint tehát az ügyleteket a HIPA nem úgy terheli ahogyan az ÁFÁ-hoz hasonló forgalmi típusú adók. Az ítélettel a Bíróság pontot tett az iparűzési adó összeegyeztethetőségével kapcsolatban magyar bíróságok előtt indult több száz per végére és egyértelművé tette az adónem fenntarthatóságát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását