2024. május 24. - Eszter, Eliza

Ejnye-bejnye politika

A Lex MOL az Uniós szabályoknak teljes mértékben megfelel- jelentette ki a magyar külügyminiszter csütörtökön azután, hogy osztrák kollégájával tárgyalt Budapesten. Göncz Kinga hozzátette: a törvényről Budapest folyamatosan konzultált az Unió illetékeseiv
2007. október 11. csütörtök 19:20 - Hírextra
Az OMV ausztriai olajvállalatban 31,5 százalékban tulajdonos az osztrák állam.

A Lex MOL-t azért fogadta el hétfőn a budapesti törvényhozás, hogy megakadályozza, vagy legalábbis megnehezítse egyes, stratégiainak tekintett ágazatokban, hogy magyar cégeket külföldi vállalat felvásároljon, ha abban más államnak is tulajdonrésze van.

A két külügyminiszter a schengeni határőrizeti rendszer bővítéséről is tárgyalt. Egyetértettek abban, hogy Magyarország fölkészült a csatlakozásra. A Független Hírügynökség kérdésére, hogy decembertől milyen lesz az osztrák-magyar határon átkelni, Ursula Plassnik azt mondta: olyan, mint jelenleg a német-osztrák határon átlépni. Hozzátette ugyanakkor, hogy Bécs számára rendkívül fontos a biztonság kérdése. Erről pedig a belügyminiszterek írnak alá megállapodást - tette hozzá a diplomata. Ausztria korábban azt közölte: legalább fél évvel meghosszabbítaná az ellenőrzést keleti határain. A bécsi kormány a határövezetben továbbra is szigorú ellenőrzéseket tartana.

A külügyminiszterek sajtótájékoztatójukon többször is kiemelték: rendkívül jó a két ország viszonya. Elismerték ugyanakkor, hogy van néhány vitás kérdés. De szerintük azok nem veszélyeztetik a baráti kapcsolatokat. Göncz Kinga és Ursula Plassnik is pozitív példaként említette a Rába- szennyezés ügyét. A magyar külügyminiszter azt mondta: jó esély van arra, hogy végleg megoldódjon a habzás problémája. Osztrák kollégája kiemelte: már most is kevesebb hab van a Rábán. Elmondta: az ügyben érintett gyáraknak több millió eurós beruházásokat kell végrehajtaniuk, hogy megfeleljenek az új, szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. " Ehhez állami támogatást adunk" -tette hozzá Ursula Plassnik.

Az osztrák miniszter szólt arról is, hogy Ausztria három kategóriában biztosít szabad munkavállalást az új uniós tagállamoknak, köztük a magyaroknak is. A jövőben az esztergályosokra, hegesztőkre és marósokra nem vonatkoznak a kvóták. Az EU 2004-es bővítésekor Ausztria nem nyitotta meg munkaerőpiacát. Bécs azóta néhány kisebb engedményt tett. A kormány azt tervezi, hogy jövőre további 51 területen oldja föl a korlátozást.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását