2024. május 5. - Györgyi

Csórbultunk az EU-ban

Magyarországnak a jelenlegi 24 helyett 22 képviselője lehet 2009-től 750 fős Európai Parlamentben (EP). A képviselők csütörtökön fogadták el az EP saját helyeinek elosztásáról szóló jelentést.
2007. október 11. csütörtök 15:16 - Hírextra
Az uniós állam- és kormányfők 2007 júniusában, Brüsszelben tartott európai tanácsi ülésen kérték fel az Európai Parlamentet, hogy októberig álljon elő saját jövőbeni összetételére vonatkozó javaslatával. Az EU új alapszerződés tervezete a képviselői helyek számát a mostani 758-ról 750-re csökkentené, és egy tagállam legfeljebb 96, és legkevesebb hat képviselőt küldhetne az EP-be. Ez utóbbi szabályozás Németországot és Máltát érinti: előbbi jelenleg 99, utóbbi pedig öt képviselői hellyel rendelkezik.

Az egyes tagállamoknak jutó helyek számát a jelentés úgy határozza meg, hogy minél többen élnek egy államban, annál több lakosra jut egy-egy képviselő. Máltán például 67 ezer emberre jut egy EP-képviselő, Szlovéniában 250 ezerre, Magyarországon 458 ezerre, Németországban viszont 859 ezer lakosra jutna egy mandátum.

A legtöbb tagállam veszít a számára fenntartott képviselői helyekből, de Spanyolország, továbbá Málta, Ausztria, Szlovénia és Svédország növeli képviselői helyei számát. A jelentés nem tér ki arra, miként változzon a 750 hely elosztása, ha a jövőben újabb ország csatlakozik. Magyarországnak a javasolt rendszer szerint 22 képviselői hely jut, a mostani 24 helyett.

Az Európai Parlament összetételéről végső soron a tagállamok kormányait képviselő Európai Tanács dönt majd - a EP döntését az állam- és kormányfők október 18-19-i lisszaboni csúcstalálkozóján erősítik majd meg. Ha az Európai Tanács is elfogadja, a döntés bekerül a reformszerződés rendelkezései közé.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását