2024. május 5. - Györgyi

Akik Hollywoodba csaholták magukat

Talán kevesen tudják, de a Hollywoodi Hírességek sétányán három kutya is helyet kapott: Strongheart (Rin Tin Tin elődje), Rin Tin Tin és Lassie. Az Álomgyár azonban elképzelhetetlen kutyák (és gyerekek) nélkül, így az ő utódaik ma is a filmgyárak életének állandó résztvevői.
2010. január 30. szombat 16:20 - Ruttka Ildi
A tavalyi év egyik legnagyobb sikere a Jennifer Aniston és Owen Wilson oldalán feltűnt Marley, melynek szerepét összesen nyolc kutya alakította. Fáradozásaikat ráadásul jól megfizették, hiszen több tízezer dollár ment el a film költségvetéséből csak rájuk. Hasonló summát tehettek zsebre Beethoven bernáthegyi sztárjai, vagy az a németjuhász is, mely James Belushival a Kutyám, Jerry Lee-ben valamint Hooch, aki Tom Hanks mellett az Egyik kopó, másik eb című filmben alakított nyomozót.

Eddie és Brian


Kántor és Frakk
A filmes kutyasztárokban egyébként hazánk sem szűkölködik. Legendás nyomozókutyánk, Kántor valóban létező rendőrkutya volt, nem is akármilyen: a maga 279 felgöngyölített bűnesetével máig a magyar bűnüldözés legeredményesebb négylábú nyomozójának számít. Igazi sztár azonban egy kitalált figura, Frakk, a macskák réme, Lukrécia és Szerénke életének megkeserítője lett. Károly bácsi magyar vizslája a magyar filmtörténet egyik legszerethetőbb kutyás karaktere.
A gazdáknak és a trénereknek azonban még ennél is jobb lehetőséget jelent, ha a kutya valamilyen sorozatban kap állandó szerepet, hiszen így a bevétel sem korlátozódik egyetlen filmre. Egy friss felmérés alapján a napokban összeállt a kedvenc tévékutyák tízes listája, melyet 27 százalékos eredménnyel a Frasier, a dumagép kiskutyája, Eddie nyerte. A mostani listán a Family Guy beszélő házikedvence, Brian Griffin lett a második, és a dobogóra felfért még a Hazárd megye lordjai-ban látott Flash is. A lista további szereplői Petie (Little Rascals), Comet (Full House), Foxi Maxi, Jack (a Farm, ahol élünk), Blue (Blues Clues), Tiger (The Brady Bunch) és Reckless (The Waltons). közülük a magyar nézők jóformán csak Foxi Maxit és Jacket ismerhetik.

A National Geographic nézői, olvasói szerint azonban egy régi ismerős, Lassie a nyertes, a legszerethetőbb tévés eb. Lassie először 1954-ben jelent meg az amerikai televíziókban, a több rekordot beállító sorozat pedig 19 évadon át futott, nagy sikerrel. Ennyi évet egy kutyával persze nem lehetett volna kihúzni, így a főszereplőt többször cserélték, mindig hímre.

Nálunk sokkal ismertebb viszont Rex felügyelő, akinek első alakítója, a Reginald von Ravenhorst néven anyakönyvezett kutya igazi filmes ebbé nőtte ki magát: kétévesen szerződtette a sorozatra egy tévéproducer, a kiképzést pedig attól a Teresa Ann Millertől kapta meg, aki Hollywoodban vezet rendhagyó kutyaiskolát, így tanítványait számos filmben alkalmazták már (az ő irányítása alatt dolgozott például a bernáthegyi is a Beethoven-ben).

A leghíresebb dinasztiaalapító

A filmtörténelem kétségkívül leghíresebb német juhásza azonban mégsem egy nyomozókutya volt, hanem egy olyan eb, amely az I. világháborúban a német csapatokkal Franciaországba, majd, egy amerikai altiszt révén Hollywoodba került. A kutyát gazdája egy akkortájt kedvelt francia játékbabáról nevezte el - a babára ma már szinte senki sem emlékszik, de Rin Tin Tin nevét mindenki ismeri. Az eb mintegy harminc filmben szerepelt, ráadásul leszármazottaira is büszke lehet: egyik fia már 1927-ben feltűnt egy westernben, unokája pedig az ötvenes években lépett elő a 164 részt megért Rin Tin Tin kalandjai című tévésorozat főszereplőjévé.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását