2024. május 6. - Ivett, Frida

Új szociális projekt a közterek biztonságáért

Új projektet indítanak október 15-től a közterek biztonságosabbá tételéért Bécsben. Ezentúl pszichológusokból, szociálpedadógusokból és szociális munkásokból álló teamek segítenek a hajléktalanoknak, alkohol- illetve kábítószerfüggőknek. A projekt finansz
2007. október 10. szerda 13:32 - Hírextra

Hétfőn áll munkába az első SAM-csoport a bécsi Julius-Tandler-Platz-on, amely kedvelt gyülekezőhelye a drogosoknak és alkoholfüggőknek. A hat pszichológusból, szociálpedagógusból és szociális munkásból álló csapat feladata, hogy professzionális segítséget nyújtson a társadalom peremén élő embereknek és egyben támogassák a környék lakóit, üzlettulajdonosait és vásárlóit.

A piros egyenruhájukról könnyedén felismerhető szakemberek nemcsak a környékbeliek és a számukra nemkívánatos „lumpen elemek“ között előforduló konfliktusokat oldják fel különböző konfliktuskezelési technikákkal vagy mediációval, hanem felhívják az érintettek figyelmét a toleráns egymás mellett élés szabályaira is. Figyelmeztetnek továbbá a szabályok be nem tartásának következményeire, ellátják a kisebb sérüléseket, elsősegélyt nyújtanak, szükség esetén pedig bevonják az esetbe a bécsi rendőrséget, a mentőket vagy a város pszichoszociális szolgálatát.
A SAM-csoport a hét minden napján elérhető lesz telefonon és e-mailben is, és a helyszíni tanácsadás mellett konkrét segítséget is nyújtanak: szálláshelyet keresnek a hajléktalanoknak, a megfelelő ellátóhelyekre irányítják a szenvedélybetegeket és a fiatalokat.

A több mint 200 ezer euró összköltségvetésű projektet Bécs Városa mellett az Osztrák Vasút (ÖBB) és a BILLA élelmiszeráruház finanszírozza. A Julius-Tandler-Platz-on üzlettel rendelkező élelmiszerláncnak és a Nordbahnhof miatt érintett ÖBB-nek ugyanis szintén érdeke, hogy vevőik illetve utasaik nagyobb biztonságban érezzék magukat a környéken. A BILLA így idén 50 ezer, az ÖBB 2008 végéig összesen 75 ezer euróval járul hozzá a jövőre 292 ezer eurósra tervezett projekthez.
A tervek szerint 2008 tavaszán a 2. kerületben, a Pratersternnél kezdi meg működését a következő SAM-csoport, az év folyamán pedig egy mobil SAM-egységet hoznak létre, amely a SAM-busszal járja majd a várost.

Ha minden a tervek szerint alakul, az új projekt keretében összesen huszonegy szakember dolgozik majd Bécs köztereinek biztonságosabbá tételén.

Forrás: Compress – Bécs Város Képviseleti Irodája
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását